Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 mrt 2020 / 07:49 uur

Onderzoek naar tbc-vaccin als bescherming tegen coronavirus

Er komt een grootschalig onderzoek naar het tbc-vaccin voor bescherming tegen het coronavirus. Het Radboudumc en het UMC Utrecht gaan onderzoeken of zorgmedewerkers wellicht beter beschermd zijn tegen het coronavirus na een vaccinatie tegen tuberculose (tbc).

Het zogeheten BCG-vaccin (Bacillus Calmette-Guérin) beschermt niet direct tegen het coronavirus, maar geeft het afweersysteem wel een „boost".

In de knel

Deze oppepper biedt mogelijk extra bescherming tegen een infectie met het coronavirus en kan daardoor belangrijk zijn voor het zorgpersoneel. Doordat het coronavirus het ziekenhuispersoneel infecteert, komen ziekenhuizen namelijk in de knel. Het vaccin kan er dan voor zorgen dat minder mensen last krijgen van het virus en een infectie ook milder verloopt, zegt het Radboudumc.

Het BCG-vaccin zal aan vijfhonderd medewerkers worden gegeven. Een tweede groep van vijfhonderd zorgmedewerkers krijgt een placebo, een nepmedicijn. Beide groepen worden nauwlettend in de gaten gehouden. „Blijkt dat het vaccin inderdaad extra bescherming geeft, dan kunnen we het ook aan andere medewerkers aanbieden", zegt Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie van infectieziekten in het UMC Utrecht.

Bescherming

Uit eerder onderzoek blijkt dat zo’n boost van het immuunsysteem met BCG wat meer bescherming tegen griep geeft. Het is alleen nog niet bekend of dat ook voor andere infecties, zoals corona, geldt, meldt het academische ziekenhuis. „Dat is precies de reden van dit onderzoek", vertelt Mihai Netea, hoogleraar experimentele interne geneeskunde aan het Radboudumc.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek naar tbc-vaccin als bescherming tegen coronavirus
Sluiten