Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mrt 2020 / 17:31 uur

OM eist levenslange gevangenisstraf voor tramaanslag Utrecht

Het OM wil dat Gökmen T. wegens viervoudige moord en meerdere pogingen tot moord levenslang achter de tralies verdwijnt.

Bij de aanslag die hij volgens het OM op 18 maart 2019 pleegde in en rond een tram in Utrecht werden vier personen van dichtbij doodgeschoten. Volgens het OM was er sprake van een terreurdaad.

De 38-jarige Utrechter heeft eerder al bekend op 18 maart vorig jaar in en bij een tram op het 24 Oktoberplein in zijn woonplaats van dichtbij het vuur te hebben geopend op medepassagiers en omstanders. Naast de vier dodelijke slachtoffers vielen meerdere gewonden.

Geen moment spijt

Voor de rechtbank in Utrecht noemden de aanklaagsters T. donderdag ‘een uiterst gevaarlijk persoon’ en het gevaar voor herhaling ‘aanzienlijk’. Dat maakt ‘een optimale beveiliging van de samenleving noodzakelijk’, zeiden zij. Direct na de eis klonk van de publieke tribune een luid applaus op. In de aanloop naar het moment dat de eis werd uitgesproken, had T. steeds harder zitten tikken op de tafel waaraan hij zat.

In hun requisitoir benadrukten de officieren dat T. ‘geen moment spijt heeft getoond en zelfs trots is’ op zijn daden. Ook tijdens de strafzaak hebben zij ‘geen moment de illusie gehad dat hij tot inkeer is gekomen of herhaling is uitgesloten’. Zijn opstelling in de rechtszaal de afgelopen dagen noemden zij ‘stuitend en zeer respectloos’. Zij stelden vast dat T. de strafzaak ‘als een bevestiging ziet dat de aanslag een succes was’.

Reageer op artikel:
OM eist levenslange gevangenisstraf voor tramaanslag Utrecht
Sluiten