Nieuws 30 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?

Heerst er momenteel al een coronacrisis, komt hier bovenop ook nog een oliecrisis. 9 maart 2020 is een behoorlijk zwarte dag voor de olieprijs geworden, want toen daalde de olieprijs met maar liefst 30 procent. En nu?

De daling is al jaren niet gezien op de oliemarkt. Vanwaar deze sterke daling en hoe wordt de prijs van olie bepaald?

Olie en de wereldeconomie

Aardolie speelt op de wereldmarkt een uitermate belangrijke rol. Aardolie wordt voor talloze zaken gebruikt, allereerst om woningen te verwarmen en voertuigen te laten rijden. Aardolie is een grondstof die vooral veel aanwezig is in landen in het Midden-Oosten, maar ook in Rusland, Canada, Verenigde Staten en Noorwegen. Ruwe olie zelf is nog onbruikbaar, maar moet in een raffinaderij bewerkt worden tot een product, zoals benzine, diesel of kerosine.

Een basisbegrip in de economie is dat de prijs van grondstoffen afhankelijk is van vraag en aanbod. Is er veel vraag naar olie? Dan stijgt de prijs. Wanneer de vraag het aanbod overtreft, dan stijgt de prijs van ruwe olie. Is er juist weinig vraag en veel aanbod, dan zal de prijs van ruwe olie dalen. Aan de prijs van ruwe olie valt voor een groot gedeelte dan ook de staat van de globale economie af te lezen. De prijs die de consument voor energie betaalt, zal automatisch met de prijs op de wereldmarkt meegaan. Energie vergelijken kan nuttig zijn om een klein prijsvoordeel te halen, maar in grote lijnen ligt de prijs van energie vast in factoren waar de consument weinig invloed op heeft. Wel zijn er consumenten die minder van olie afhankelijk willen zijn en kiezen voor lokale, groene energie.

Handel in aardolie

Er zijn diverse soorten aardolie, zoals Brent ruwe olie, Dubai ruwe olie en WTI ruwe olie. De samenstelling van de verschillende soorten olie kan verschillen en onder deze soorten wordt er op de financiële markten gekocht en verkocht. De internationale standaardolie is Brent ruwe olie. Alle andere soorten olie volgen de prijs van Brent ruwe olie. Kopers en verkopers handelen op de speciale oliebeurzen. In de Verenigde Staten is dit de NYMEX. In Europa is dit meestal de ICE. Alles hangt af van vraag en aanbod en dit hangt zeer nauw samen met allerlei factoren, zoals oorlogen en terroristische aanslagen, het gedrag van de consument, economische groei en allerlei geruchten en nieuwsberichten.

Olieprijs onder druk, hoe komt dat?
Foto: Colourbox

Huidige olieprijs

De prijs van ruwe aardolie is momenteel zeer laag. Reden hiervoor is een geschil tussen de twee grote olieproducerende landen Saudi-Arabië en Rusland. Saudi-Arabië wil de olieproductie verminderen en zo de prijs stabiel houden. Rusland wil dit juist niet. Als reactie hierop voert Saudi-Arabië de productie juist op. Nu er ook nog een wereldwijde coronacrisis heerst, is de vraag naar ruwe olie al flink gedaald. Het spreekt dan voor zich dat met het opvoeren van de productie, er een enorm overaanbod op de markt is. De wet van vraag en aanbod leert dat hierdoor de prijs daalt. Hoe lang de lage olieprijs aanhoudt is niet te zeggen. Dit is afhankelijk van hoe Rusland en Saudi-Arabië op korte termijn reageren en wat de coronacrisis gaat doen. Tot dusver is de prijsdaling voor de consument gunstig, want dit houdt lagere energieprijzen in en een lagere prijs bij de pomp.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van Metro)

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Olieprijs onder druk, hoe komt dat?
Sluiten