Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 18 mrt 2020 / 18:13 uur

Nog minder sociaal contact volgende stap

Nog meer sociaal contact vermijden. Dat lijkt de volgende stap in de strijd tegen het coronavirus. PVV en Forum voor Democratie vinden huidige aanpak veel te mager.

De volgende oproep aan alle Nederlanders om het coronavirus te weren is waarschijnlijk: houd nog meer afstand van elkaar en heb nog minder sociaal contact. Dat verwacht Jaap van Dissel, hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van Dissel heeft het niet over meters afstand van elkaar, maar afstand van je vrienden en familie.

Grote sociale distantie

De infectie-expert hield woensdag voor Kamerleden in Den Haag een helder en begrijpelijk verhaal over de verspreiding van het virus. Van Dissel vindt dat maximale controle belangrijk is, vooral voor kwetsbare groepen: „Onze doelen zijn om bij de kwetsbare groepen zo weinig mogelijk sterfte te zien en tegelijkertijd de zorg te kunnen bieden die nodig is en de capaciteit op intensivecareafdelingen overeind te houden.” Maar, gaf hij vervolgens aan, grote sociale distantie voor heel Nederland is een mogelijke volgende grote maatregel.

Nog minder sociaal contact volgende stap
Jaap van Dissel (RIVM) gebruikt tijdens zijn verhaal keurig een papieren zakdoekje. | Foto: ANP / Bart Maat

Ons land in lockdown: nee dat niet, meldde premier Rutte weer. In een aansluitend Kamerdebat vroegen PVV en Forum voor Democratie daar wel om. Vooral PVV’er Geert Wilders ging er met gestrekt been in: „Het land zit in een diepe crisis en het kabinet heeft te laat en te laks gereageerd. Groepsimmuniteit opbouwen is een levensgevaarlijke maatregel. Ervaringsdeskundigen en de Wereldgezondheidsorganisatie zeggen: niet doen. Waarom doet u dit dan? Misschien gaan er tienduizenden of honderdduizenden doden vallen. U speelt Russische roulette.” Wilders, die Nederland de gekkie Henkie van Europa noemt, kreeg slechts bijval van Thierry Baudet van Forum: „Je moet besmettingen nú voorkomen. Maximaal isoleren. Dan win je tijd om allerlei maatregelen te nemen.”

Andere partijen bekritiseerden Wilders om zijn in hun ogen te harde woorden. „Je zegt toch niet dat iemand met mensenlevens speelt”, zei Gert-Jan Segers van de ChristenUnie bijvoorbeeld. De collega-partijen zien een lockdown nog niet zitten. „Dat de hele maatschappij echt op slot gaat en mensen niet meer hun huis uit mogen, is niet goed”, zei Rutte.

Eerder wiet dan eieren

Tijdens het debat tekende zich een brede steun af voor de maatregelen die het kabinet heeft getroffen om bedrijven en zzp’ers die het zo zwaar hebben, te helpen. Vragen en opmerkingen waren er wel. Zo hoopt de Partij voor de Dieren op een uitkering voor zzp’ers die wat hoger komt te liggen dan ‘minimaal het bijstandsniveau’. Ook zijn er zorgen om de uitvoering. Irritatie klonk bij politici door over het leegtrekken van de supermarkten. Kees van der Staaij (SGP) kwam met een vraag die bij de niet-hamsterende Nederlanders goed zal vallen: „Waarom kun je in dit land momenteel gemakkelijker aan wiet komen dan aan eieren?”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nog minder sociaal contact volgende stap
Sluiten