Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 5 mrt 2020 / 09:24 uur

Nijmegen kiest voor algeheel vuurwerkverbod

Geen geknal en kleurrijke explosies in Nijmegen tijdens de komende jaarwisseling. Het afsteken van vuurwerk is namelijk verboden tijdens de komende jaarwisseling.

De gemeenteraad van de Waalstad heeft woensdag ingestemd met een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren, meldt Omroep Gelderland. Zoals in veel andere steden is er ook in Nijmegen al langere tijd een discussie over vuurwerk gaande. Geweld tegen hulpverleners en de vele vuurwerkslachtoffers waren voor vuurwerktegenstanders redenen om te pleiten voor een vuurwerkverbod.

Onnodig

Nick de Graaf (VVD) sprak over een droevige avond. In zijn ogen werd er een einde gemaakt aan een traditie waar veel mensen plezier aan beleven, puur en alleen omdat GroenLinks en PvdD er geen fan van zijn. Hij ziet het vuurwerkverbod als het een startschot van een hele rits aan verboden, zo zei hij tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Hij vroeg zich bovendien af welke specifieke problemen Nijmegen heeft, dat er per se lokaal beleid moet worden gemaakt. Zeker nu de regering ook bezig is met vuurwerkbeleid.

Geen vuurwerkvrije zones

De ondertekenaars van de motie vinden juist dat de landelijke overheid te weinig doet om het vuurwerkprobleem aan te pakken. Daarom wordt nu lokaal actie ondernomen. Het plan betekent een einde van de vuurwerkvrije zones die vorig jaar in Nijmegen van kracht waren.

Een verbod op de verkoop van vuurwerk komt er niet. Dat is juridisch namelijk niet te handhaven, wel gaat verkoop zo veel mogelijk ontmoedigd worden, zo is te lezen in de motie.

Rotterdam gaf startschot

Rotterdam was de eerste Nederlandse stad die na de jaarwisseling van afgelopen jaar besloot tot een algeheel vuurwerkverbod. In die stad komen mogelijk wel meer professionele vuurwerkshows om het gemis van consumentenvuurwerk op te vangen. Hoe dat in Nijmegen wordt geregeld is nog niet bekend.

Ook in Amsterdam heeft de gemeenteraad ingestemd met een vuurwerkverbod. Wel loopt de gemeente daar nog tegen enkele praktische bezwaren aan, waarvoor nog geen oplossing lijkt te bestaan. Zo kan de stad net als in Nijmegen, de vuurwerkverkoop niet aan banden liggen. Dit vanwege de meerjarige vergunningen voor de verkoop van vuurwerk die de gemeente heeft afgegeven. Ook is Amsterdam bang dat het handhaven van zo’n lokaal verbod lastig wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nijmegen kiest voor algeheel vuurwerkverbod
Sluiten