Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe website moet mondkapjes bij de zorg krijgen

Sinds de uitbraak van het coronavirus is de run op mondkapjes groot. Vooral voor zorgverleners kan dit gevaarlijk zijn. Daarom is er vanaf vrijdag een speciale website om de beschikbare mondkapjes op de juiste plek te krijgen.

Het werkt als volgt: heb je (als particulier of bedrijf) mondkapjes tot je beschikking, dan ga je naar www.mondkapjesnodig.nl, waar je een formulier kunt invullen. Tegelijkertijd geven zorgverleners aan hoeveel en welke soort mondkapjes zij nodig hebben, waardoor het platform vraag en aanbod met elkaar kan matchen.

De zorg kampt sinds de uitbraak van het virus in Nederland met een tekort aan materialen als mondkapjes. De inmiddels afgetreden minister Bruno Bruins zei woensdag in de Kamer mondkapjes uit andere sectoren te willen vorderen om deze tekorten snel aan te vullen, maar daar heeft het kabinet vrijdag van afgezien.

Vraag in zorgsector

De initiatiefnemer van de nieuwe website is Omar Kbiri. „Vanuit mijn persoonlijke omgeving zag ik een grote vraag ontstaan naar mondkapjes in de zorgsector", zegt hij. „Tegelijkertijd hoorde ik ook geluiden van partijen die er meer dan genoeg leken te hebben. Met dit tijdelijke platform hoop ik dat vraag en aanbod elkaar makkelijker vindt en de uitwisseling van mondkapjes soepeler en sneller verloopt. Op deze manier dragen we ons steentje bij aan de situatie en maken we ons samen sterk tegen het virus."

De verspreiding van de mondkapjes wordt zoveel mogelijk afgestemd met ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen) en organisaties die daarin samenwerken, om ervoor te zorgen dat de mondkapjes terecht komen bij degenen die het op dat moment het meeste nodig hebben. De mondkapjes worden alleen geleverd aan zorgaanbieders die officieel in Nederland geregistreerd staan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nieuwe website moet mondkapjes bij de zorg krijgen
Sluiten