Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 3 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe maximumsnelheid op sommige plekken al op 13 maart

Het is even opletten geblazen: de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur geldt op sommige wegen al vanaf volgende week vrijdagochtend 13 maart. 

Dat heeft Rijkswaterstaat dinsdag laten weten aan NU.nl. Zodra de borden zichtbaar zijn, moet je je als automobilist eraan houden – en kan je dus bekeurd worden. In de nacht van donderdag 12 op vrijdag 13 maart zal een deel van de borden al te zien zijn.

Nieuwe borden

Rijkswaterstaat is al sinds eind vorige week bezig met de nieuwe bordjes en hectometerpaaltjes. Daar zitten nu nog hoezen overheen, die vanaf donderdagavond 12 maart worden verwijderd. Op maandagochtend 16 maart is de hele ‘operatie’ in het kader van de stikstofuitstoot volgens de dienst voltooid.

Om welke trajecten het precies gaat waar de borden dus al eerder te zien zijn, is niet bekend. „Het plaatsen van meer dan vierduizend nieuwe borden binnen vier dagen is een megaoperatie zoals we die nog niet eerder voorhanden hebben gehad”, aldus Rijkswaterstaat.

Uiteindelijk gaat de maximumsnelheid op alle snelwegen terug naar 100 km/u. Tussen 19.00 uur en 06.00 uur mag je het gaspedaal wel wat dieper intrappen, dan geldt de verlaging niet.

Duur grapje

Maandag werd al bekend dat er een flink prijskaartje aan de operatie hangt; namelijk negentien miljoen euro. Niet alleen worden ruim 4000 borden vervangen of aangepast, ook moet veel software vernieuwd worden. Eerder sprak Rijkswaterstaat nog van een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.