Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 07:24 uur

Nieuw-Zeeland vier weken in lockdown

Nieuw-Zeeland heeft de noodtoestand afgekondigd. Premier Jacinda Ardern meldt dat het land voor vier weken in een complete lockdown gaat om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

Nieuw-Zeeland heeft tot dusver 205 besmettingen, waarvan 50 nieuwe gevallen.

Bescherming

„Het is een noodtoestand om onze manier van leven te beschermen", zei Ardern woensdag in het parlement. Vanaf middernacht in de nacht van woensdag op donderdag zal het land voor vier weken op slot gaan. Dat betekent dat alle scholen en niet-essentiële bedrijven dicht zullen gaan.

„Vergis je niet, het zal eerst slechter worden, voordat het beter wordt", legde de premier uit. Volgens haar zal het aantal gevallen in de komende week eerst toenemen, maar daarna is te zien of de maatregelen succes hebben gehad.

Risico

Mochten de inwoners van Nieuw-Zeeland het lastig vinden om binnen te blijven, dan heeft Ardern wellicht de oplossing: „Als je je afvraagt wat je wel of niet kan doen, houd het dan simpel: doe alsof je covid-19 hebt", zei ze in een persconferentie. „Elke beweging die je dan maakt, betekent een risico voor een ander. Zo moeten we met zijn allen denken."

Reageer op artikel:
Nieuw-Zeeland vier weken in lockdown
Sluiten