Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 mrt 2020 / 10:10 uur

Misbruik in crisistijd: ouderen slachtoffer van boodschappenbabbeltruc

Het coronavirus heeft al geleid tot veel mooie initiatieven, maar ook brengt het de donkere kant in sommige mensen naar boven. Niet alleen door mensen die hopen – vaak onsuccesvol – flinke winst te maken op wc-rollen, maar ook door babbeltrucs.

Een van de meest voorkomende goede initiatieven is dat er voor ouderen en zieken boodschappen gehaald kan worden door gezonde mensen. Er zijn echter ook helpers op de pinpassen van de mensen uit.

Onder andere in Tilburg is er al melding gemaakt van de boodschappenbabbeltruc, zo bevestigt onder andere RTL Nieuws. „Het is een vuile truc”, zeggen sociaal werkers over de actie. Ze waarschuwen voor deze praktijken, want ze verwachten dat Tilburg niet de enige plek zal zijn waar mensen proberen toe te slaan.

„Het is het laagste van het laagste, om in deze situatie misbruik te maken", zegt een van de sociaal werkers, Ralf Embrechts. Hij vreest dat er al meer slachtoffers zijn. „We hebben geen precieze aantallen. Veel mensen schamen zich er voor en durven het daarom niet te melden."

Advies

Het advies aan de ouderen is dan ook duidelijk. „Geef geen pinpas mee, vraag legitimatie en betaal pas bij aflevering." Verder hoopt Embrechts dat dit het onderling vertrouwen niet aantast. „Er is een grote bereidheid om elkaar te helpen. Er gebeurt zoveel goeds. Er is meer hulpaanbod dan dat er hulpvragen zijn. De meeste mensen deugen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Misbruik in crisistijd: ouderen slachtoffer van boodschappenbabbeltruc
Sluiten