Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 17 mrt 2020 / 06:44 uur

Meerderheid op de intensive care onder de 50 jaar

Dat het coronavirus vooral oude mensen treft, blijkt niet als je naar de intensive care van de ziekenhuizen kijkt. De meerderheid van de patiënten daar is onder de vijftig.

Hoewel het tot nu toe in Nederland uitsluitend ouderen zijn die aan het virus overlijden, zijn er zat van jongere mensen die er zwaar door getroffen worden. Dat blijkt als je gaat kijken naar de 96 mensen die momenteel op de IC liggen als gevolg van het coronavirus.

„Op dit moment zien we ook veel jongere mensen van onder de vijftig op de IC liggen”, zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) tegenover RTL Nieuws.

Carnaval

Gommers heeft daar een logische verklaring voor. „Dat komt denk ik door de uitbraak tijdens carnaval, een feest dat vooral door jongere mensen gevierd wordt. Een klein percentage van hen is ernstig ziek geraakt, en die vinden wij nu terug op de IC’s."

Veel patiënten op de intensive care liggen aan de mechanische beademing, dat verloopt via een buisje in hun luchtpijp. „Hoe dat komt weten we niet precies. Het heeft iets te maken met hun afweersysteem dat te ver doorschiet. Van de beademing krijgen zij niets van mee. Net als tijdens een operatie zijn de patiënten in een diepe slaap gebracht", aldus Gommers.

63 jaar

Tot dusver zijn er 24 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus. De jongste hiervan was 63 jaar oud, de oudste 94.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meerderheid op de intensive care onder de 50 jaar
Sluiten