Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Meer dan 3000 doden in VS, dat toch hulp stuurt naar Italië

Het aantal coronadoden in de Verenigde Staten is gestegen tot boven de 3000. Het dodental ging maandagavond (lokale tijd) van 2953 naar 3008. Dat meldt de Amerikaanse Johns Hopkins University, die dagelijks cijfers publiceert.

De Verenigde Staten zijn het land met de meeste geregistreerde besmettingen. Meer dan 163.000 mensen in de VS zijn besmet met het longvirus. In veel staten zijn noodmaatregelen van kracht om verdere verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen. Ook maakte Trump bekend dat in zijn land inmiddels 1 miljoen mensen getest zijn op het coronavirus.

In de zuidelijke staat Florida is een voorganger van een zogeheten megakerk opgepakt, omdat hij weigerde zijn kerk te sluiten vanwege het coronavirus. Dat melden Amerikaanse media. Hij wilde zijn kerk pas sluiten als „het einde der tijden begint". Zijn gedrag was volgens de politie gevaarlijk. „Hij bracht de gezondheid van honderden mensen in gevaar."

Hulp voor Italië

Ondanks die situatie in het land, stuurt het toch volop hulp naar Italië, waar tot dusver de meeste dodelijke slachtoffers vielen. De Verenigde Staten gaan voor ongeveer 100 miljoen dollar aan medische benodigdheden naar Italië sturen. Dat zei de Amerikaanse president Donald Trump maandag op een persconferentie in het Witte Huis.

Trump belde maandag met de Italiaanse premier Giuseppe Conte over de hulpzending, zei hij tegen verslaggevers. Die bestaat volgens de president uit medische hulpmiddelen die in de VS op dit moment niet nodig zijn.

Getallen lopen op

Italië telt nu al even de meeste coronadoden, ruim 11.000. Het aantal besmettingen passeerde recent de grens van 100.000. Zowel het aantal doden als het aantal infecties stijgt nog steeds, maar niet meer zo snel als in het begin van de uitbraak.

Maandag meldden Italiaanse media dat de regering de noodmaatregelen tegen het coronavirus tot na de paasdagen verlengt. Daardoor is onder meer het uitgaansverbod tot minstens Pasen van kracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.