Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 mrt 2020 / 12:44 uur

Martin van Rijn tijdelijke opvolger Bruno Bruins

PvdA’er Martin van Rijn volgt VVD’er Bruno Bruins tijdelijk op als minister voor Medische Zorg en Sport. Dat maakte premier Mark Rutte vrijdag bekend. Van Rijn was in het vorige kabinet staatssecretaris op het ministerie van Volksgezondheid.

Het is vrij ongebruikelijk dat een minister uit een van de oppositiepartijen komt, in plaats van een van de partijen uit de coalitie (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie). Maar „partijkleur is niet interessant", zei Rutte tijdens de persconferentie waarin hij de aanstelling van Van Rijn aankondigde. „Ik heb niet gekozen voor een PvdA’er", legde hij uit. „Ik heb gekozen voor iemand waar ik heel veel vertrouwen in heb."

Van Rijn vervult de functie voor drie maanden, en gaat op persoonlijke titel in het kabinet zitten. Nederland kan „ontzettend blij" zijn dat deze ervaren bewindsman bereid is deze taak op zich te nemen, meent Rutte. „We zitten op dit moment in een grote crisis en hij was een van de beste leden van het vorige kabinet."

Oververmoeid

Bruins was de afgelopen weken zeer druk met de bestrijding van het coronavirus, en nam donderdag ontslag. Hij is oververmoeid en viel woensdag flauw tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Van de artsen moet Bruins rust houden. Het is onzeker hoelang die rustperiode zal duren. Vanwege die onzekerheid besloot hij op te stappen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) heeft het coronadossier permanent overgenomen. Van Rijn en De Jonge kennen elkaar goed, en zullen nauw samenwerken.

Positieve reacties

In de Tweede Kamer klinken veel positieve reacties op de uitzonderlijke benoeming. „In deze tijd van crisis is er geen tijd om in te werken. Martin heeft de kennis en ervaring op VWS om direct bij te dragen aan het onder controle houden van het coronavirus. Ik vind het stoer dat wij in het landsbelang een beroep op hem kunnen doen", laat VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff weten.

Jesse Klaver van GroenLinks ziet in het aantreden van Van Rijn „het symbool voor de eenheid die we nu nodig hebben", en ook volgens D66’er Rob Jetten gaat het „landsbelang boven partijpolitiek" op dit moment.

Reageer op artikel:
Martin van Rijn tijdelijke opvolger Bruno Bruins
Sluiten