Metro
Metro Nieuws 31 mrt 2020 / 17:05 uur

Maatregelen nog tot en met 28 april van kracht

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.

Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Sportclubs, musea en kappers

De maatregelen golden in eerste instantie tot maandag 6 april, maar blijven nu nog vier weken van kracht. Sportclubs, musea en kappers blijven tot en met de dag na Koningsdag gesloten. Evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waren al voor langere tijd verboden, tot 1 juni.

Scholen blijven door de verlenging tot en met de meivakantie gesloten. „Dat schept duidelijkheid voor leraren en ouders", zei Rutte. Dat de maatregelen niet tot het einde van de meivakantie worden verlengd heeft er volgens de premier mee te maken dat de deskundigen maar drie tot vier weken vooruit kunnen kijken.

‘Plan niks voor meivakantie’

Ook de 1,5-meter-maatregel blijft voorlopig nog gelden en er moet zo veel mogelijk thuis gewerkt worden. Verder blijven ook horecagelegenheden voorlopig nog gesloten.

De premier waarschuwde dat ook na 28 april de kans groot is dat Nederland niet meteen terug kan naar de ‘normale situatie’. „Plan voorlopig niks voor de meivakantie, dat is echt te voorbarig", zei Rutte. Volgens hem is „de kans heel reëel dat dit pakket of delen ervan" na 28 april worden voortgezet.

Meer tests

Vanaf maandag zijn er ook coronatests voor zorgpersoneel met klachten buiten ziekenhuizen. Dat zei minister De Jonge. Nu worden er zo’n 4000 tests per dag afgenomen, maar dat wordt de komende weken verhoogd naar 17.500 en daarna naar 29.000 per dag.

Verder streeft het kabinet naar 2400 IC-bedden voor aankomende zondag. Er staan volgens De Jonge op dit moment 1900 bedden klaar. Tot afgelopen week leken er maar ruim duizend bedden nodig voor patiënten met het coronavirus, naast de ruime vijfhonderd bedden die nodig zijn voor andere ernstige klachten. Maar de vooruitzichten zijn de afgelopen dagen verslechterd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maatregelen nog tot en met 28 april van kracht
Sluiten