Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 20 mrt 2020 / 18:30 uur

‘Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt’

Koning Willem-Alexander sprak vrijdagavond Nederland toe over de coronacrisis. „Ik hoop en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden."

„Binnen enkele weken is ons dagelijks leven drastisch veranderd", begon Willem-Alexander zijn toespraak, waarna hij zich direct richtte op mensen die door het coronavirus ernstig ziek werden en nabestaanden van Nederlanders die aan het virus overleden zijn. Daarmee ging hij ook meteen in op de maatregel om de verpleeghuizen te sluiten. „Juist nu wilt u maar één ding: hun hand vasthouden. Troost geven."

Waardering

De koning sprak daarna zijn dank uit voor alle zorgmedewerkers die elke dag weer keihard strijden tegen het virus. „Terecht krijgt U veel waardering uit de hele samenleving. Wij zijn trots op onze zorgprofessionals en op de hele medische sector." Hij haalde ook de deskundigen, waaronder het RIVM en de GGD aan en wees erop dat het belangrijk is dat wij hun aanwijzingen opvolgen.

Werknemers van supermarkten, het openbaar vervoer, de politie, etc., eigenlijk alle mensen die onze samenleving draaiende houden, werden bedankt door de koning. Ook sprak hij zijn medeleden uit naar zelfstandig ondernemers, mensen die zich drukmaken om de continuïteit van hun bedrijf en dus de toekomst.

Eenzaamheidsvirus

In het laatste gedeelte van zijn toespraak richtte Willem-Alexander zich tot alle inwoners van Nederland. Hij begrijpt dat het door de huidige situatie moeilijk is om „samen even de zorgen te vergeten", maar ziet dat dat toch heel goed lukt. „Dit is iets waar we samen doorheen moeten. Heel veel mensen beseffen dat. Ze houden een wakend oog op anderen en helpen elkaar waar het kan. Het coronavirus kunnen wij niet stoppen. Het eenzaamheidsvirus wel."

Alertheid, solidariteit en warmte, dat zijn volgens de koning de drie factoren die ervoor gaan zorgen dat we de crisis samen de baas worden. „Ook als het wat langer gaat duren", voegde hij daar nog aan toe. „2020 wordt een jaar dat ieder van ons zich een leven lang zal herinneren. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en beleeft het op een andere manier. Maar ik hoop en verwacht dat een gevoel van saamhorigheid en trots ons dwars door deze moeilijke tijd zal blijven verbinden."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Laten we samen zorgen dat niemand zich in de steek gelaten voelt’
Sluiten