Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 11:19 uur

Landbouw roept horecapersoneel, schoonmakers en studenten op

Veel land- en tuinbouwers hebben door de coronacrisis een tekort aan arbeidskrachten. Hierdoor kunnen ze in grote problemen komen. Daarom roept de landbouwsector horecapersoneel, schoonmakers en studenten op om te helpen. 

Terwijl bijvoorbeeld de sierteelt vrijwel stilligt, maken andere sectoren zich juist zorgen om personeelstekorten. Veel buitenlandse arbeiders kunnen vanwege het virus niet naar Nederland komen, waardoor bij agrarische bedrijven een tekort aan medewerkers dreigt.

Voedselvoorziening

Tegelijkertijd hebben andere ondernemers, bijvoorbeeld in de horeca, geen werk voor hun personeel. Daarom roept de landbouwsector het publiek op „te helpen de voedselvoorziening in Nederland in stand te houden" en heeft twee websites gelanceerd, zowel om nieuwe medewerkers te werven als om personeel over te plaatsen.

Veel mensen zitten namelijk thuis omdat ze vanwege de coronacrisis niets voor hun huidige werkgever kunnen betekenen. Op werkenindelandbouw.nl en helponsoogsten.nl kunnen mensen die in de landbouw willen werken en bedrijven die personeel nodig hebben – of juist medewerkers hebben die thuiszitten – zich inschrijven.

1700 arbeidsplaatsen

Volgens LTO Noord hebben zich op de tweede website al duizend mensen gemeld die in de land- en tuinbouw aan de slag willen. „Daar zitten bijvoorbeeld mensen bij die normaal gesproken in de horeca werken of de schoonmaak”, zegt Eric Douma, vice-voorzitter van LTO Noord. Onder de aanmelders zijn veel studenten die nu in de avonduren op het land mee kunnen helpen. De site heeft de afgelopen dagen ook al mensen die in de sierteelt aan een baan als aspergesteker geholpen. Zo’n zeventig bedrijven hebben zich tot nog toe aangemeld, die opgeteld ongeveer 1700 medewerkers zoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Landbouw roept horecapersoneel, schoonmakers en studenten op
Sluiten