Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Klimaatvriendelijk vlees eten, kan dat?

Dat vlees eten impact heeft op het dierenwelzijn en het klimaat is algemeen bekend. Maar wat als je wel vlees of vis wil eten, kan dat op een klimaatvriendelijke manier?

Uit de klimaatcheck van Varkens in Nood – die in de Nationale Week Zonder Vlees is gelanceerd – blijkt dat er opties zijn. In de online database kunnen consumenten kijken wat de impact op het dierenwelzijn en klimaat is van meer dan tweehonderd (dierlijke) producten.

Zo is het eten van rundvlees het meest schadelijk voor het milieu. Een enkele kilo veroorzaakt een uitstoot van maar liefst 66 kilo CO2. Evenveel uitstoot als 400 kilometer rijden in een middelgrote auto op benzine. Daar staat gevogelte als kip dan weer tegenover, met ongeveer 6 kilo uitstoot. Dat is de beste optie als je vlees wil blijven eten.

Biologisch

Ook bij de vis zit behoorlijk wat verschil. Zo is de Tarbot met 16 tot 25 kilo CO2-uitstoot de slechtste optie, op de voet gevolgd door pangasius, schol, octopus, dorade en rog. De haring en de makreel zijn de beste optie qua klimaatvriendelijkheid, die hebben beide tot 3 kilo CO2-uitstoot.

Volgens de klimaatcheck is er weinig verschil tussen gangbaar en biologisch vlees. Biologische dieren krijgen minder soja of eten biologische soja die niet afkomstig is uit ontbossingsgevoelige gebieden. Ze groeien daarentegen een stuk langzamer en hebben meer voer nodig om hetzelfde gewicht te bereiken.

Volgens de check zijn plantaardige vleesvervangers de beste optie voor het klimaat, gevolgd door schelpdieren, tofu, eieren en vis.

Klimaatvriendelijk vlees eten, kan dat?
Klimaatvriendelijk vlees eten, kan dat? / De Klimaatcheck

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.