Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 mrt 2020

Kamer positief over economische noodmaatregelen van kabinet

In de Tweede Kamer wordt instemmend gereageerd op het economische steunpakket dat het kabinet dinsdag heeft aangekondigd om de coronacrisis het hoofd te bieden. Van links tot rechts, en van oppositie tot coalitie, zijn partijen positief.

GroenLinks-voorman Jesse Klaver vindt het een ‘heel belangrijk besluit’ dat de overheid ervoor zorgt ‘dat salarissen worden doorbetaald en ook zzp’ers inkomsten blijven krijgen. Solidariteit voorop’. Volgens D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het doel van de ‘megacrisismaatregelen’ duidelijk.

‘Zoveel mogelijk mensen behouden hun baan en bedrijven komen deze moeilijke periode door. Samen sterk!’ Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemt het ‘vertrouwenwekkende maatregelen’. Volgens CDA-voorman Pieter Heerma ‘toont het kabinet daadkracht met dit miljardenpakket’.

Tegemoetkoming

Bedrijven die zwaar getroffen zijn door de coronacrisis kunnen 4000 euro tegemoetzien van het kabinet. Onder meer de horeca, reisbranche en cultuursector kunnen daarop aanspraak maken, zegt minister Eric Wiebes (Economische Zaken).

De eenmalige tegemoetkoming, met name gericht op het midden- en kleinbedrijf, is onderdeel van een noodpakket voor de economie dat het kabinet dinsdag heeft gepresenteerd. Dat bevat ook andere maatregelen die bedrijven lucht moeten geven om de uitbraak van het coronavirus te doorstaan. Het gaat om hulp voor de korte termijn, zoals uitstel van de belastingafdracht, en steunmaatregelen voor de langere termijn.

Bedrijven die in ernstige problemen komen doordat ze bijvoorbeeld nauwelijks klanten en/of personeel meer hebben, kunnen aankloppen bij een ‘noodloket’, zegt Wiebes. Welke bedrijven precies in aanmerking komen, maakt hij binnenkort duidelijk. De regeling is bedoeld voor ondernemingen, met name van het mkb, die de deuren voorlopig hebben moeten sluiten.

Voorwaarden

Wat de voorwaarden zijn, dus wie wanneer in aanmerking komt voor de bijdrage, wordt op een later moment bekend. Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) waarschuwt dat niet iedereen ‘morgen de gemeente moet bellen’, maar nadere berichtgeving af te wachten.

Ondanks deze regelingen waarschuwt minister Wopke Hoekstra (Financiën) dat er toch ondernemingen zullen gaan omvallen door de crisis. „Dit gaat pijn doen. We kunnen niet uitsluiten dat ondernemingen hun werk niet gaan voortzetten."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kamer positief over economische noodmaatregelen van kabinet
Sluiten