Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kabinet zet in op nieuwe en bestaande coronatests

Volgens het kabinet is er meer nodig om een antwoord te bieden op de enorme vraag naar coronatests. Minister Hugo de Jonge neemt daarom maatregelen om meer te halen uit bestaande tests en om de productie van nieuwe tests aan te wakkeren.

De Jonge heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven onderzoek te doen naar betrouwbaarheid van tests die nu op de markt worden aangeboden. Een speciaal team kijkt naar de mogelijkheden van tests die nu al in gebruik zijn. Daarnaast wordt een speciaal gezant aangewezen die de productie van tests in Nederland moet bevorderen.

„Er worden op dit moment via verschillende kanalen ook sneltesten voor COVID-19 aangeboden", schrijft de minister aan de Tweede Kamer. Het RIVM en het Erasmus MC onderzoeken in opdracht van het kabinet de betrouwbaarheid en toegevoegde waarde van deze sneltests.

Debat

Donderdag zal de tweede Kamer opnieuw debatteren over de coronacrisis. Voor het eerst is daar ook minister Martin van Rijn (Medische Zorg) bij. De spreektijd van de Kamerleden is ingekort na kritiek op de ellenlange coronadebatten van de afgelopen weken.

Bij het debat van vorige week woensdag werd toenmalig minister Bruno Bruins onwel. Hij maakte erg lange dagen als minister die de bestrijding van het coronavirus coördineerde. Hij trad de volgende dag af. Voormalig PvdA-staatssecretaris Van Rijn heeft de portefeuille Medische Zorg overgenomen. Vicepremier Hugo de Jonge coördineert de corona-aanpak.

Effecten op de economie

Beide nemen deel aan het debat, samen met premier Mark Rutte. Het debat zal vooral gaan over de maatregelen die het mogelijk maken boetes uit te delen aan mensen die zich niets aantrekken van de adviezen. Ook de verwarring rond het besluit over evenementen en scholen komt aan de orde.

Minister Wopke Hoekstra (Financiën) debatteerde woensdag met de financieel specialisten van de fracties over het economische steunpakket van het kabinet. Ook donderdag zal het over de economie gaan. Een uur voor de aftrap van het debat publiceert het Centraal Planbureau scenario’s over de mogelijke effecten die de coronacrisis op de economie zal hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kabinet zet in op nieuwe en bestaande coronatests
Sluiten