Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Kabinet wil kolencentrales versneld sluiten

Het kabinet heeft de afgelopen maanden onderzoek laten doen naar versnelde sluiting van bijna alle Nederlandse kolencentrales die nog draaien. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) bevestigt dat in NRC. Het gaat om centrales op de Maasvlakte en in de Eemshaven.

Het onderzoek is uitgevoerd vanwege het Urgenda-vonnis, dat de Nederlandse staat verplicht uiterlijk in 2020 de uitstoot van broeikasgassen sterk te beperken.

Ondanks de coronacrisis wil het kabinet zich aan zijn eerder beloofde planning houden om voor 1 april nieuwe klimaatmaatregelen vanwege het vonnis bekend te maken, zegt een woordvoerder van Economische Zaken en Klimaat. „Er wordt aan gewerkt om dat nog steeds te halen."

Vonnis

Pas sinds vorig jaar nam het huidige kabinet een reeks maatregelen naar aanleiding van het Urgenda-vonnis, dat door een uitspraak van de Hoge Raad onherroepelijk werd. Daarvan is de recente sluiting van de Hemwegcentrale, de kolencentrale van Amsterdam, de belangrijkste. Ook tijdens de coronacrisis is het overleg over de Urgenda-maatregelen voortgezet, aldus bronnen in Den Haag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.