Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Kabinet: reis alleen naar Noord-Italië als dat echt nodig is

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies naar Noord-Italië aangescherpt. Het ministerie raadt Nederlanders af naar het gebied, waar het coronavirus om zich heen grijpt, af te reizen als dat niet noodzakelijk is.

Het departement doet dat op advies van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat ‘zo snel mogelijk’ een strenger reisadvies wilde. Anders dreigt het dweilen met de kraan open te worden, zei het hoofd Infectieziekten van het instituut dinsdag tijdens een gesprek met Kamerleden.

Tot dusver gold het advies van het ministerie om alleen af te reizen als dat nodig is, het ‘oranje’ reisadvies, alleen voor een klein gebied ten zuiden van Milaan. Dat is nu uitgebreid tot heel Noord-Italië, inclusief bijvoorbeeld Genua en Bologna.

Een aantal gemeenten in Noord-Italië die zijn afgegrendeld vanwege de uitbraak van het virus kunnen beter helemaal gemeden worden, adviseert Buitenlandse Zaken.

Sommige verzekeraars vergoeden een reis die wordt afgezegd vanwege een ‘oranje’ reisadvies. Italië is van alle Europese landen het zwaarst getroffen door het virus. Het grijpt vooral in het noorden van het land om zich heen.

Studenten

Over de negenhonderd Vindicat-leden die ondanks het aangescherpte reisadvies toch zijn skiën in coronagebied, zei Dissel dat zij zichzelf bij thuiskomst ‘in de gaten moeten houden’. De studentenvereniging uit Groningen komt zondag terug van een skivakantie in Noord-Italië.

Bij verkoudheidsklachten moeten de studenten ‘social distancing’ toepassen; zichzelf afzonderen en geen nieuwe contacten leggen. „Gaat de verkoudheid voorbij, dan gaat het voorbij. En kunnen ze weer door."

Boekingen

De Nederlandse reiswereld ziet het aantal boekingen teruglopen vanwege het coronavirus. „Nu is de schade nog niet zo groot, maar de onrust moet niet te lang duren", zegt directeur Frank Oostdam van brancheorganisatie ANVR dinsdag.

„Bij de zakelijke reizen, congressen en cruises merken wij de invloed van corona zeker. Bij de vakantiereizen is dit minder. Mensen boeken hun reis toch vaak een aantal maanden vooruit en we weten niet hoe de situatie over een half jaar is", aldus Oostdam. Het is volgens hem niet zo dat mensen massaal annuleren. Wel worden veel schoolexcursies naar bijvoorbeeld Noord-Italië geannuleerd.

Niet besmet

Volgens de directeur zijn mensen niet eens zo bang dat zij het virus oplopen, maar meer dat ze twee weken in quarantaine moeten blijven als ze ziek zijn geworden. „Dat je in een hotel zit en er niet uit kunt."

Eerder op dinsdag werd bekend dat het aantal aangetoonde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is niet 24 maar 23. Het jongste kind van de coronapatiënte uit Amsterdam blijkt na meerdere ‘hertesten’ niet besmet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.