Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 20:15 uur

Kabinet komt met wet zodat raads- en Statenleden thuis vergaderen

Het kabinet komt met een noodwet om gemeenteraden en Provinciale Staten te ontslaan van de verplichting om ook in de coronacrisis bijeen te komen.

Minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken wil hen tijdelijk de mogelijkheid geven om digitaal te vergaderen en te stemmen. Nu kunnen de gemeenteraad en de Provinciale Staten volgens de wet alleen stemmen als de leden fysiek in vergadering bijeen zijn.

Strengere maatregelen

Knops raadde raadsleden en Statenleden al eerder aan alleen bijeen te komen als dat „strikt noodzakelijk” is en de vergaderingen zo kort mogelijk te houden. Maar het coronavirus heeft in de tussentijd alleen maar meer om zich heen gegrepen en de maatregelen om de pandemie te beteugelen zijn strenger geworden.

Videoverbinding

„Met het oog op de vele gewichtige maatschappelijke opgaven is het van groot belang dat het openbaar bestuur zoveel mogelijk blijft functioneren”, vindt Knops. Hij komt „zo spoedig mogelijk” met een wijziging van de wet.

De voorwaarde is wel dat de vergadering en de besluitvorming openbaar te volgen blijft. Bijvoorbeeld doordat burgers mee kunnen kijken via een videoverbinding.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet komt met wet zodat raads- en Statenleden thuis vergaderen
Sluiten