Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 mrt 2020 / 08:04 uur

Kabinet komt met verbod op grondstoffen harddrugs

Het kabinet hoopt het producenten van harddrugs als xtc een stuk lastiger te maken. Een nieuw wetsvoorstel moet het produceren van een pilletje lastiger maken.

In het nieuwe voorstel worden de grondstoffen van harddrugs namelijk verboden. Deze chemische middelen die voor sommigen een feestje nét wat leuker maken, worden in een laboratorium gemaakt. Bij drugs kun je naast xtc (in pilvorm) of MDMA (poedervorm) denken aan ketamine, speed, fluor (4-fa) en 2-CB, maar ook aan GHB.

Verbod werkt in buitenland

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) hebben een wetsvoorstel gemaakt dat de grondstoffen illegaal maakt. In Duitsland en België werkt volgens hen zo’n verbod goed.

Producenten en handelaren van designerdrugs weten volgens de bewindslieden de Opiumwet te omzeilen door de samenstelling van de drugs te veranderen. Door drie risicovolle stofgroepen helemaal te verbieden hoopt het kabinet hieraan een eind te maken.

Volgens Blokhuis komt hij met de wet omdat designerdrugs aantoonbaar grote gezondheidsrisico’s hebben. Het verbod past in de aanpak van de ondermijnende criminaliteit. Met de nieuwe wet kan de politie volgens Grapperhaus sneller doorpakken en internationaal beter samenwerken.

Drugslabs

In Nederland werd in 2019 op meer plekken drugs geproduceerd dan een jaar daarvoor. De politie rolde negentig drugslabs op, tegenover 59 een jaar eerder, meldde de NOS eind februari. In Brabant wordt het meeste gefabriceerd, het aantal labs in Oost-Nederland steeg.

Wel daalde het aantal plekken waar drugsafval werd gedumpt van 292 plekken naar 191. De politie vermoedt dat afval vaker in water wordt geloosd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet komt met verbod op grondstoffen harddrugs
Sluiten