Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Internationale vrouwendag zondag in het teken van vrijheid

Het is zondag Internationale Vrouwendag. Deze dag staat dit jaar in het teken van vrijheid. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd, waaronder de Women’s March in Amsterdam.

Het thema vrijheid krijgt overal een andere invulling. Een woordvoerder van het landelijk platform Internationale Vrouwendag zegt dat onderwerpen als gelijke beloning en recht op abortus veel in de schijnwerpers staan.

Vrouwenrechten

Maatschappelijke organisaties besteden vanuit hun eigen invalshoek aandacht aan vrouwenrechten. Zo start Amnesty International zondag een campagne voor strengere straffen op seks tegen de zin van vrouwen. Ook vraagt Amnesty aandacht voor gedetineerde vrouwenrechtenactivisten in bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Iran.

In Den Haag verzorgt de Kessler Stichting een verwendag voor dak- en thuisloze vrouwen. Ook kunnen zij er terecht met hulpvragen en vertellen vrouwen die hun leven weer op orde hebben hun verhaal.

De Amsterdamse Women’s March begon om 12.30 uur op de Dam en gaat naar het Museumplein. De mars, die vorig jaar duizenden deelnemers trok, staat dit jaar in het teken van het recht om in verzet te komen.

Eerste Kamer vol vrouwen

Ook aan het Binnenhof klinkt de stem van vrouwen nog niet genoeg, vindt GroenLinks. De politiek telt nog altijd veel minder vrouwen dan mannen. De oppositiepartij vult daarom binnenkort de Eerste Kamer voor een dag met vrouwen. De 75 vrouwen zijn uitgekozen omdat ze geen contact hebben met politici en hun zorgen en wensen daardoor doorgaans moeilijk over het voetlicht weten te krijgen. Nu krijgen ze de kans samen voorstellen te doen waar de politiek mee aan de slag kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.