Metro
Metro Nieuws 2 mrt 2020 / 15:59 uur

Huizen in New York veranderen in ijssculpturen na storm

Het lijkt wel winter wonderland aan de oever van Lake Erie in New York. Door de hoge golven, harde wind en vrieskou werden de huizen aan de kust bedenkt met een dikke laag ijs, waardoor ze veranderden in ware ijssculpturen. 

Dit levert prachtige beelden op. Toch zijn de bewoners vooral bang voor structurele schade.

Hoge golven

Het waaide vorige week ontzettend hard in de Amerikaanse staat New York en de temperaturen daalden tot ver onder het vriespunt. De harde wind zorgde voor extreem hoge golven bij het Eriemeer, waardoor een aantal huizen aan de kust werden bedekt met een dikke laag ijs.

Ed Mis woont al acht jaar aan het meer. Hoewel hij al eerder te maken heeft gehad met extreem weer, heeft hij zoiets als dit nog nooit meegemaakt. „Het ziet er nep uit”, zegt hij tegen de Amerikaanse televisiezender CNN. „Het is nu donker in mijn huis. Dat is wel griezelig, een beetje angstaanjagend.”

Frozen

Volgens Mis was er donderdag nog niks aan de hand, maar toen hij vrijdagochtend wakker werd, waren meerdere huizen aan de kust van het Eriemeer volledig bedekt met ijs. Het ijs zorgt er volgens Mis voor dat de huizen lijken op ijssculpturen, zoals in de film Frozen.

Het ziet er misschien prachtig en een tikkeltje surrealistisch uit, maar de bewoners zijn vooral bang dat het ijs structurele schade aanbrengt aan de huizen. „We maken ons zorgen vanwege het gewicht van het ijs op het dak", legt Mis uit. „Het is een mooi gezicht, maar ik wil dit niet nog een keer meemaken."

Op Twitter delen mensen foto’s van de ijshuizen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huizen in New York veranderen in ijssculpturen na storm
Sluiten