Metro
Metro Nieuws 31 mrt 2020 / 14:30 uur

Hoekstra: ‘Nederland was te weinig empathisch naar Zuid-Europa’

Nederland liet vorige week te weinig empathie zien aan andere Europese landen. Het kabinet is er onvoldoende in geslaagd” aan te geven waar het wel toe bereid was in Europees verband.

Dat zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën) in een gesprek met RTL Z na kritiek op het Nederlandse verzet tegen zogenoemde ‘corona-bonds’, een obligatie samengesteld uit staatsleningen van alle eurolanden.

Er heerst een gespannen sfeer in de EU vanwege uiteenlopende meningen over hoe om te gaan met de economische schade die aangericht wordt door het coronavirus. Hoe het precies zit, leggen we uit in dit artikel.

Weerstand

Het kabinet heeft zich volgens Hoekstra „zo verwoord dat het tot weerstand heeft geleid”. Nederland kreeg flink wat verwijten van Zuid-Europese landen wegens de houding van Nederland. Dinsdag publiceerden politici uit Italië een woedende advertentie in de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung, waarin ze Nederland betichten van „een gebrek aan ethiek en solidariteit”.

Het kabinet blijft tegenstander van eurobonds. „Dat is gewoon niet verstandig. Het is niet een oplossing voor een probleem dat nu bestaat en het levert voor ons allemaal in de eurozone meer risico’s op", zei Hoekstra daarover. Het inzetten van het zogenoemde ESM-noodfonds wil hij alleen onder zeer strenge voorwaarden.

Wel degelijk solidair

Nederland wil op andere manieren laten zien wel degelijk solidair te zijn met Zuid-Europa, dat hard getroffen wordt door de coronacrisis. Hoekstra blijft „graag beschikbaar om te praten, ook over geld". Dan gaat het bijvoorbeeld over steun op het gebied van medische voorzieningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Hoekstra: ‘Nederland was te weinig empathisch naar Zuid-Europa’
Sluiten