Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 13 mrt 2020 / 16:24 uur

Half miljard naar door toeslagenaffaire getroffen ouders

Het kabinet zet een half miljard euro apart voor mogelijke compensatie van ouders die slachtoffer zijn geworden van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Er komen mogelijk 20.000 ouders in aanmerking voor compensatie, reparatie of kwijtschelding.

De stap komt na het rapport van de commissie-Donner die onderzoek deed naar de kwestie. Op een aantal punten gaat het kabinet verder dan de aanbevelingen van de commissie, laten de staatssecretarissen Alexandra van Huffelen (Financiën, foto) en Tamara van Ark (Sociale Zaken) weten.

Het gaat om ouders die kindertoeslag kregen en onterecht werden aangemerkt als fraudeur. Hierdoor kwamen duizenden ouders in de problemen. Ook andere ouders die zijn gedupeerd door hardheid van het toeslagenstelsel krijgen compensatie. Premier Mark Rutte spreekt van een „ongelofelijk ingewikkeld en pijnlijk onderwerp". De affaire kostte eerder staatssecretaris Menno Snel van Financiën de kop.

Menselijke maat terugbrengen

Van Huffelen: „Er is in de uitvoering van toeslagen veel fout gegaan en dat had nooit mogen gebeuren. Ik heb met eigen ogen gezien hoe groot de impact is op ouders. Ik bied daarom aan alle getroffen ouders mijn oprechte excuses aan. Compensatie is hier op zijn plaats. Daarnaast wil ik ook de menselijke maat in het toeslagenstelsel terugbrengen, waardoor we het vertrouwen in de overheid kunnen herstellen."

Het kabinet streeft er naar om zoveel mogelijk ouders in 2021 hun geld uit te keren. Een speciaal opgerichte crisisorganisatie gaat de maatregelen uitvoeren. Van de 500 miljoen is 390 miljoen bedoeld voor compensatie en 110 miljoen voor de uitvoering.

Reageer op artikel:
Half miljard naar door toeslagenaffaire getroffen ouders
Sluiten