Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 17:50 uur

Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april nog dicht

Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april nog gesloten in verband met de coronacrisis. Dat heeft de Raad voor de Rechtspraak woensdag bekendgemaakt.

Sinds 17 maart verwerkt de rechtspraak op alle niveaus slechts urgente zaken, in principe zonder fysieke zitting. Publiek is sinds die datum ook niet meer welkom in de gerechtsgebouwen.

Geen fysiek contact

Volgens de raad zal na 6 april het soort zaken dat inhoudelijk wordt behandeld wel weer verder worden uitgebreid, maar ook dan blijft het uitgangspunt dat er in principe geen zittingen plaatsvinden en er geen fysiek contact is met bij een rechtszaak betrokken partijen.

In plaats daarvan wordt gebruikgemaakt van technische mogelijkheden, zoals het horen op afstand, bijvoorbeeld via een video-verbinding. Schriftelijke procedures blijven zoveel mogelijk doorgang vinden.

Rechterlijke beslissing noodzakelijk

Onder ‘urgent’ worden zaken verstaan waarin een rechterlijke beslissing noodzakelijk is. Dit gaat bijvoorbeeld op in zaken waarin een verdachte in voorarrest zit. Het voortduren daarvan moet binnen strikte termijnen door een rechter worden getoetst.

Tot wanneer deze situatie duurt, is volgens de raad nog niet bekend. Dat hangt mede af van eventuele nieuwe maatregelen van het kabinet in het kader van de coronacrisis.

Reageer op artikel:
Gerechtsgebouwen blijven ook na 6 april nog dicht
Sluiten