Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 mrt 2020 / 11:14 uur

Europese Unie keurt inreisverbod VS af

Het inreisverbod van president Trump kon donderdag bij de Europese Unie rekenen op weinig begrip. Het besluit is ‘eenzijdig en zonder overleg’ genomen. De voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen melden dat in een verklaring.

Het coronavirus is een mondiale crisis en vereist samenwerking in plaats van eenzijdige acties, aldus de EU-verklaring. „De Europese Unie onderneemt krachtige actie om de verspreiding van het virus te beperken", staat er verder in.

Michel zei eerder dat de EU alles in het werk stelt om ‘economische ontregeling’ te voorkomen. Von der Leyen werkt ondertussen aan ‘antwoorden op alle fronten om de impact van het coronavirus te tackelen’.

Tweede Kamer

Ook in de Tweede Kamer is ontstelt gereageerd op het aangekondigde reisverbod. „Hier valt niets positiefs over te zeggen. Ellende is groot. Banen, welvaart en welzijn staan op het spel", twitterde VVD’er Remco Dijkstra. Zijn collega Jan Paternotte van D66 noemt het een ‘drastische maatregel’. Hij vindt dat de EU veel meer moet coördineren bij de aanpak van het coronavirus.

Mahir Alkaya (SP) noemt de maatregel ‘wel erg stevig’, maar vindt wel dat wij daar begrip voor moeten hebben. „De bescherming van de volksgezondheid staat voorop." Hij vindt verder dat het kabinet nu crisismaatregelen moet gaan uitwerken om de economie te helpen.

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) heeft vanuit Indonesië laten weten dat de gevolgen worden geïnventariseerd en dat praktische oplossingen worden gezocht. Volgens de bewindsman heeft het besluit van Trump "potentieel grote gevolgen voor een handelsland als Nederland".

Financiële impact

Luchtvaartmaatschappij KLM overlegt over ‘passende maatregelen’. KLM-baas Pieter Elbers noemde de financiële impact van de maatregel van Trump nog ongewis. KLM vliegt wekelijks bijna honderd keer naar de VS.

Ook luchthaven Schiphol brengt de gevolgen van het inreisverbod nog in beeld. Het informeren van reizigers is donderdag de eerste zorg, aldus topman Dick Benschop. En: „Het raakt natuurlijk het netwerk van Nederland. Daarover zal naar verwachting ook overleg volgen met de overheid."

Het inreisverbod wordt in de nacht van vrijdag op zaterdag van kracht. Het geldt voor iedereen die de afgelopen veertien dagen in een van de 26 Europese landen in het Schengengebied was. Voor Amerikaanse burgers geldt de maatregel niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europese Unie keurt inreisverbod VS af
Sluiten