Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 mrt 2020 / 08:30 uur

Europese afspraken moeten al het plastic recyclebaar maken

Alle plastic verpakkingen moeten recyclebaar worden of geschikt worden gemaakt voor hergebruik. Dertien Europese landen en 66 bedrijven gaan samenwerken en ondertekenen vrijdag het Europees Plastic Pact in Brussel.

Naast dat al het plastic afval recyclebaar moet worden, moet onnodige gebruik van plastic en plastic van aardolie in 2025 met zeker twintig procent verlaagd zijn. Tegen die tijd moeten nieuwe verpakkingen en producten uit zeker dertig procent uit gerecycled plastic bestaan.

‘Aarde schoner achterlaten’

Minister Stientje van Veldhoven is ‘trots’ dat de Europese landen hun handtekening zetten onder het pact. „Ik vind dat we elk klein beetje plastic in de toekomst opnieuw moeten kunnen gebruiken en zo uit onze oceanen en milieu houden. Zodat we de aarde schoner en gezonder achterlaten aan volgende generaties.”

Grote bedrijven als Unilever, Friesland Campina en Bonduelle hebben zich ook verbonden aan het pact. Zij doen dat vrijwillig, wel wordt elk jaar gekeken hoe ver de deelnemers zijn met het halen van de doelen. De Europese Commissie treedt op als waarnemer en de partijen overleggen ook met de commissie of het pact eventueel kan bijdragen aan Europees plasticbeleid.

Wegwerpcultuur

Greenpeace stelt dat het pact geen recht doet aan de urgentie en de omvang van het probleem plastic. „Door te focussen op recycling zorgt dit plastic pact ervoor dat de huidige wegwerpcultuur in stand blijft”, zegt de milieuorganisatie. „We roepen overheden en bedrijven op om de wegwerpcultuur aan te pakken, te stoppen met wegwerpplastic. Dat is de echte oplossing voor dit probleem.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Europese afspraken moeten al het plastic recyclebaar maken
Sluiten