Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 10 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

EU wil sociaal-economisch gevolgen zoveel mogelijk beperken

De EU staat klaar om alle instrumenten die nodig zijn in te zetten om de sociaal-economische gevolgen van de corona-uitbraak te beperken. EU-president Charles Michel maakte dat bekend na een videoconferentie met de leiders van de 27 EU-landen. Het is nu tijd voor actie.”

Er komt een investeringsfonds van 25 miljard euro, waarvan 7,5 miljard snel beschikbaar wordt gesteld uit EU-fondsen, aldus Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Ze komt nog deze week met een voorstel. De regels voor staatssteun en begrotingstekorten zullen flexibel moeten worden toegepast, staat in een verklaring van de ‘elektronische top’.

Storm weerstaan

Vooral het midden- en kleinbedrijf en sectoren die het meest geraakt zijn krijgen de aandacht. „We zullen alle middelen inzetten om ervoor te zorgen dat de Europese economie deze storm kan weerstaan", sprak Von der Leyen. Staatssteun gaat wat haar betreft naar bedrijven „die het nodig hebben". De EU-ministers van Gezondheid en Binnenlandse Zaken zullen dagelijks via videocalls overleggen, ook met de Europese Commissie. Dat moet zorgen voor gepaste coördinatie.

Maatregelen die overheden nemen moeten proportioneel zijn, gebaseerd op wetenschap en medisch advies. De Europese Commissie kreeg de opdracht verder te werken aan het tegengaan van tekorten aan medische hulpmiddelen, met name beademingsapparatuur en mondkapjes. Landen moeten de handel hierin niet blokkeren, staat in de verklaring.

De leiders spraken elkaar 2,5 uur, met op de agenda indamming van het virus, de beschikbaarheid van medische (beschermings)middelen, het beperken van de economische gevolgen van de uitbraak en vaccinonderzoek. Eurogroepvoorzitter Mário Centeno, ECB-baas Christine Lagarde en EU-buitenlandchef Josep Borrell namen ook deel aan de e-top. „Goed om informatie uit te wisselen en te coördineren waar nodig. Internationale samenwerking is van groot belang", aldus premier Mark Rutte op Twitter over het overleg.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft president Trump heeft de bevolking opgeroepen kalm te blijven en beklemtoonde dat het gevreesde coronavirus weg zal gaan. Hij zei dat hijzelf in ieder geval geen enkel symptoom van het virus heeft en dus geen reden ziet zich te laten testen.

Trump was naar het Congres gekomen om er met Republikeinse senatoren te spreken over de bestrijding van het coronavirus en van de economische gevolgen van de besmettelijke aandoening. Hij zei dat de regering hulp gaat verlenen aan sectoren in de economie die zwaar lijden onder de gevolgen van het virus, zoals luchtvaartmaatschappijen en ondernemingen die cruisereizen aanbieden.

Verzekering

Trump heeft substantiële steunmaatregelen aangekondigd. Maar hij kwam dinsdag niet met concrete plannen. Trump en vicepresident Mike Pence hebben verder met zorgverzekeraars gesproken. Pence zei dat particuliere verzekeraars ermee hebben ingestemd kosten voor het testen en verzorgen van patiënten te betalen. De patiënten hoeven geen eigen bijdragen te betalen.

De gezondheidszorg in de VS is een van de duurste ter wereld. Zorgverzekeringen zijn er dus ook duur en zeker 27,5 miljoen van de 330 miljoen inwoners heeft geen enkele gezondheidsverzekering. Het land telt meer dan zevenhonderd besmettingen en er zijn 27 mensen aan het coronavirus bezweken. De meeste gevallen zijn geconstateerd in de noordwestelijke staat Washington.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.