Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 8 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

EOD ontmantelt V1-bom met 935 kilo springstof bij Deventer

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is zondagmorgen om 07.00 uur bij Deventer begonnen met het opruimen van een V1, een ‘vliegende bom’, uit de Tweede Wereldoorlog.

Het projectiel met 935 kilo springstof aan boord ligt onderaan een talud van de snelweg A1 aan de Gelderse kant van de IJssel.

Voor de ontmanteling van het onbemande straalvliegtuig met springlading moesten 950 inwoners van het dorp Wilp om 06.00 uur hun huis verlaten. In totaal vallen 427 adressen binnen de veiligheidszone die aangehouden wordt voor het geval de "vliegende bom" per ongeluk zou exploderen.

EOD ontmantelt V1-bom met 935 kilo springstof bij Deventer.
EOD ontmantelt V1-bom met 935 kilo springstof bij Deventer. /ANP

Heel veel Wilpenaren zijn zaterdag al vertrokken en hebben de nacht elders doorgebracht. Politie en defensie bewaken het ontruimde gebied.

Ontmantelen

De EOD denkt tot zondagavond bezig te zijn met bijzondere karwei. De dienst haalt eerst de drie ontstekers uit het acht meter lange vliegtuig. Daarna wordt de springstof in stukjes weggehaald. Als er toch iemand in het ontruimde gebied komt, of daar bijvoorbeeld een drone laat vliegen, worden de werkzaamheden direct stilgelegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.