Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Eerste hond met corona in Hongkong

Hongkong heeft voor het eerst een besmetting met het coronavirus bij een hond vastgesteld. De kleine keeshond heeft het virus ‘gekregen’ van zijn baasje dat ziek is, aldus lokale media.

Rectificatie: De Universiteit Utrecht benadrukt dat er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat huisdieren en vee geïnfecteerd kunnen raken door het virus. Volgens de universiteit vertoonde de hond geen verschijnselen en werd het getest nadat zijn besmette eigenaar was opgenomen in een ziekenhuis.

Volgens de autoriteiten in de stadstaat gaat het om het eerste geval van besmetting van mens op dier. Door ervaringen met het SARS-virus in 2003 denken deskundigen dat dieren ondanks besmetting niet ziek zullen worden en dat zij het virus niet kunnen overbrengen op mensen. Het getroffen dier wordt in quarantaine gehouden.

Mens op dier

De minister voor Volksgezondheid, Sophia Chan Siu-chee, liet eerder op een persconferentie weten dat de hond pas uit quarantaine mag, zodra alle testen negatieve resultaten opleveren.

Later zeiden deskundigen van de Universiteit van Hong Kong dat zij na het raadplegen van de Wereldorganisatie voor Diergezondheid, kunnen concluderen dat er bij honden sprake is van een laag infectieniveau. Dat zou de overdracht van het virus van mens op dier vergemakkelijken.

Hygiëne

Door een woordvoerder werd benadrukt dat er vooralsnog geen bewijs is dat gezelschapsdieren een bron van besmetting kunnen zijn. Afgezien van het hygiënisch omgaan met je huisdier, hoef je als baasje dus niets extra’s te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eerste hond met corona in Hongkong
Sluiten