Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 mrt 2020 / 07:49 uur

‘Deel coronapatiënten houdt blijvende longschade’

Een deel van de coronapatiënten zal blijvende longschade aan het virus overhouden, zegt het Longfonds. Vooral patiënten die op de intensive care worden beademd, lopen risico op blijvend littekenweefsel op de longen.

Het Longfonds bereidt zich voor op een nieuwe groep patiënten door het coronavirus. Hoewel de piek van het aantal besmettingen nog moet komen, is al wel duidelijk dat sommige coronapatiënten blijvende longschade aan het virus overhouden.

Nieuwe longziekte

Er kunnen ontstekingen ontstaan die zorgen voor littekenweefsel op de longen. Dit kan betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen. Er ontstaat een nieuwe longziekte.

De schattingen over aantallen patiënten met blijvende gevolgen voor longen zijn in ontwikkeling. „Daarvoor is onderzoek en ondersteuning nodig. We willen er hoe dan ook voor deze mensen zijn", zegt directeur Michal Rutgers. Het fonds, dat in deze tijd vijf keer zoveel vragen krijgt als normaal, gaat proberen oplossingen te ontwikkelen voor deze toekomstige groep patiënten.

Hersteltraject

Daarom werkt het Longfonds samen met de Long Alliantie Nederland aan een onderzoeksplan over deze „nieuwe longziekte", die voorlopig de naam Corona Obstructive Lung Disease (COLD) heeft gekregen. Diverse organisaties van long- en huisartsen en uit de wetenschap worden hierbij betrokken.

Op deze manier kan in kaart worden gebracht wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel. Het Longfonds wil ook het nazorg- en behandeltraject ontwikkelen en de patiënten ondersteunen met voorlichting en advies.

„We willen de mensen met COLD gedurende langere tijd gaan volgen”, zegt Rutgers. Daarom roept het fonds mensen die nu of in de toekomst klachten hebben na het herstel van het coronavirus op om contact op te nemen. „We staan voor een enorme uitdaging.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Deel coronapatiënten houdt blijvende longschade’
Sluiten