Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mrt 2020 / 08:15 uur

De klok een uur vooruit: de zomertijd gaat weer in

De zomertijd gaat weer in. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok om 02.00 uur een uur vooruit naar 03.00 uur. Voor mensen die het verzetten van winter- naar zomertijd verwarrend vinden, het ezelsbruggetje luidt: vóórjaar – klok vóóruit.

Waarschijnlijk komt er op termijn overigens wel een eind aan het verzetten van de klok, elk half jaar. Een meerderheid van het Europees Parlement wil er vanaf in 2021. De EU-lidstaten kunnen zelf bepalen of zij daarna permanent op zomer- of wintertijd overschakelen, maar het parlement heeft een uitstelclausule aangenomen om te voorkomen dat er een wirwar aan verschillende tijden ontstaat.

Door de zomertijd kunnen we in de nacht van zaterdag op zondag allemaal een uurtje minder slapen, is het ’s ochtends langer donker maar in de avond langer licht. De zomertijd is ooit bedacht om mensen meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht. Dat zou kunnen besparen op elektrische verlichting. Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

In Nederland is sinds 1916 sprake van zomertijd, al werden daarna verschillende regels gehanteerd. Van 1946 tot en met 1976 was er zelfs helemaal geen zomertijd. Sinds 1996 gaat de zomertijd in het laatste weekend van maart in en gaan we in het laatste weekeinde van oktober weer terug naar de standaardtijd. De wintertijd is eigenlijk de ‘normale’ tijd.

Winterweer

De overgang naar de zomertijd wordt dit jaar ingeluid met winters weer, meldt Weeronline. Volgens de verwachting krijgen we een korte periode van kou en onstuimig weer.

In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok weliswaar een uur vooruit, maar qua temperatuur gaan we een maand terug in de tijd, aldus de verwachting van Weeronline.

Zondag is het met 5 tot 8 graden kouder dan normaal en door een gure noordenwind en winterse buien voelt het kouder aan. In de nacht van zondag op maandag ontstaat nachtvorst met in het oosten temperaturen van mogelijk -5 of -6 graden.

Ook maandag is het koud met kans op een bui. Dinsdag is het zonniger en vanaf woensdag stijgt de middagtemperatuur naar 9 tot 11 graden. De kans op vorst in de nacht neemt dan af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De klok een uur vooruit: de zomertijd gaat weer in
Sluiten