Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

CPB: economie krijgt harde dreun door coronavirus

De Nederlandse economie krijgt een harde dreun door de maatregelen om het coronavirus een halt toe te roepen. Een economische terugval en een oplopende werkloosheid zijn onvermijdelijk, ook met de ongekende steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd voor bedrijven.

Dat meldt het Centraal Planbureau (CPB), dat vier uiteenlopende scenario’s heeft doorgerekend. Ook in het beste geval, waarin de beperkende maatregelen na drie maanden worden opgeheven, krimpt dit jaar de economie. De neergang kan dan beperkt blijven tot 1,2 procent, gevolgd door een groei van 3,8 procent in 2021.

Geen harde voorspellingen

Duren de beperkingen een halfjaar of zelfs langer, dan zijn de gevolgen mogelijk veel ingrijpender. De berekeningen van het CPB laten in dat geval een economische neergang zien die de crisis van 2008 en 2009 overtreft, met dit jaar krimpcijfers van 5 tot boven de 7 procent. Het is dan maar de vraag of al in 2021 herstel optreedt.

Directeur Pieter Hasekamp benadrukt dat het CPB slechts scenario’s kan schetsen en geen harde voorspellingen doet. „Dit is nog nooit eerder vertoond. De situatie is volstrekt onzeker." Maar dat de economie hard geraakt wordt en dat de crisis banen gaat kosten, dat staat wel vast.

De overheid doet ‘wat nodig is’, zegt Hasekamp, maar zal de klap voor het bedrijfsleven daarmee slechts ten dele kunnen opvangen. „Je gaat investeringen missen, en ook de consumptie en de export zullen worden geraakt."

Duur crisis

Zeker is ook dat naarmate het duurt voor bedrijven weer op volle toeren kunnen draaien, het risico op blijvende economische schade toeneemt. „Maar de Nederlandse economie is in de basis gezond", zegt Hasekamp. „Wij gaan er vooralsnog van uit dat de economie redelijk snel weer kan groeien."

Behalve de duur van de crisis is ook van belang hoe zwaar het vertrouwen wordt aangetast, met name op de financiële markten. Hasekamp merkt daarbij op dat overheden en centrale banken tot dusver snel hebben gehandeld om dat voor te zijn. „Dat helpt om permanente schade te voorkomen."

Geruststellend is volgens Hasekamp dat Nederland voldoende financiële slagkracht heeft om ook in de slechtste scenario’s het bedrijfsleven te blijven ondersteunen. „De overheid doet het noodzakelijke en is ook in staat dat vol te houden."

In het donkerste scenario, waarin het een jaar duurt voordat alle beperkingen zijn opgeheven, zou de staatsschuld volgens Hasekamp kunnen oplopen tot een kleine 74 procent van het bruto binnenlands product (bbp). „Dat is geen niveau om je zorgen over te maken", aldus Hasekamp.

CPB: economie krijgt harde dreun door coronavirus
Minister Wopke Hoekstra van Financien. / ANP

Ruige tijden

In reactie op de geschetste scenario’s door het CPB liet ook minister Eric Wiebes (Economische Zaken) weten zich bewust te zijn van de ‘ruige tijden’ die eraan komen als gevolg van de coronacrisis. Economische krimp en een stijging van de werkloosheid zijn onvermijdelijk. „Dat betekent dat we voortvarend verder moeten gaan met de uitvoering van het noodpakket voor banen en economie", zegt Wiebes. Daarnaast zoekt het kabinet naar "manieren waarop de bedrijvigheid zoveel mogelijk door kan gaan."

„Ons dagelijks leven is in korte tijd behoorlijk op z’n kop gezet", zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën). „We gaan door een moeilijke tijd. Het kabinet zet alles op alles om mensen en bedrijven zo goed mogelijk te steunen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
CPB: economie krijgt harde dreun door coronavirus
Sluiten