Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 mrt 2020 / 09:00 uur

Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine

Het aantal landen dat maatregelen neemt tegen het coronavirus groeit. Zo maakte Italië bekend dat het een flink aantal provincies verandert in quarantainegebieden. Verder zijn twee eilanden die behoren tot de Malediven afgegrendeld.

De Italiaanse overheid maakte zaterdag bekend strenge voorzorgsmaatregelen te nemen tegen het coronavirus. Zo worden de regio Lombardije en veertien nabijgelegen provincies afgesloten.

Het gaat naast Lombardije om de provincies Modena, Parma, Piacenza, Emilia-Romagna, Rimini, Pesaro en Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano Cusio Ossola, Vercelli, Padua, Treviso en Venetië.

Premier Giuseppe Conte zag zich genoodzaakt te reageren, nadat in Italiaanse media al berichten naar buiten kwamen over nieuwe quarantainegebieden. „Het is onaanvaardbaar", aldus Conte over het lek. „Dit helpt mee aan onzekerheid en heeft verwarring gecreëerd. We kunnen dit niet accepteren."

Hij ontkent dat de gebieden grotendeels van de buitenwereld worden afgesloten. Scholen en veel kroegen blijven door het hele land dicht. Mensen wordt aangeraden thuis te blijven. De maatregelen gelden tot ten minste 3 april.

Bars en restaurants blijven open, maar moeten ervoor zorgen dat iedereen minstens een meter uit elkaar zit. Tot nu toe had Italië elf dorpen met een gezamenlijke bevolking van 50.000 mensen in de regio Lombardije en delen van het gebied rond Venetië in quarantaine geplaatst.

Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine.
Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine. /ANP

Zaterdagavond werd bekend dat het aantal in Italië geconstateerde gevallen van het nieuwe coronavirus was gestegen tot 5883. In totaal zijn 233 mensen overleden. Van alle patiënten zijn er 589 volledig hersteld.

De Malediven

Ook De Malediven hebben twee eilanden afgegrendeld vanwege het nieuwe coronavirus. Twee personeelsleden van een resort op een van de eilanden zijn besmet met het longvirus. Het andere is op slot omdat bij een van de gasten, een Italiaan, symptomen van de ziekte zijn vastgesteld.

De medewerkers van het vakantiecomplex hebben het virus gekregen van een Italiaanse toerist die bij terugkeer in zijn land positief werd getest. Meer dan 1400 mensen verblijven op het Kurdu Island Resort, ongeveer de helft daarvan is vakantieganger.

„De periode van tijdelijke restricties wordt bepaald door de medische teams. Op dit moment hebben we vastgesteld welke mensen in contact zijn geweest met de patiënten", zei minister Ali Waheed van Toerisme van de Malediven.

De besmette medewerkers zijn geïsoleerd. De mensen die met hen contact hebben gehad moeten 14 dagen in quarantaine. Waheed laat weten dat nog niet is besloten of de andere toeristen mogen vertrekken.

De Malediven bestaan uit een kleine tweehonderd eilanden die liggen in de Indische oceaan, ten zuidwesten van India.

De Verenigde Staten

Naast Italië en De Malediven neemt ook New York strenge voorzorgsmaatregelen vanwege de 21 meldingen van het virus daar. Dat meldt burgemeester Bill de Blasio. In meer dan de helft van alle staten is het longvirus inmiddels vastgesteld.

Op een bijeenkomst van conservatieve politici eerder deze maand was een man aanwezig bij wie het virus is vastgesteld. Die conferentie werd ook bijgewoond door president Donald Trump en vicepresident Mike Pence. Volgens de organisatoren is de patiënt niet in contact geweest met Trump en Pence.

Verder ligt voor de kust van de staat Californië een cruiseschip dat niet aan land mag in San Francisco, omdat mensen aan boord het virus hebben. Aan boord zitten ongeveer 3500 mensen, zeker 21 van hen zijn besmet met het nieuwe coronavirus.

Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine.
Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine. /ANP

Nieuwe besmettingen

Naast de maatregelen die besmette landen nemen, zijn er ook nieuwe landen waar het virus opduikt. Zo is het virus voor het eerst vastgesteld in Bulgarije. Twee patiënten hebben volgens Bulgaarse media het virus opgelopen. Het zou gaan om een man van 27 en een vrouw van 75 jaar oud.

Een van de patiënten bevindt zich in de stad Pleven en de andere in Gabrovo. De steden liggen ongeveer 100 kilometer bij elkaar vandaan.

Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine.
Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine. /ANP

De Bulgaarse autoriteiten zouden in een persconferentie hebben gezegd dat geen van de patiënten in contact is geweest met iemand die het virus heeft of met iemand die naar een risicogebied is gereisd. De patiënten maken het goed, volgens de Bulgaarse media.

Ook in Moldavië is het eerste geval van besmetting met het coronavirus vastgesteld. Het ministerie van Gezondheid maakte bekend dat een 48-jarige vrouw die zaterdag vanuit Italië naar Moldavië vloog, het virus onder de leden heeft.

Eerste dode in Zuid-Amerika

De eerste dode door het nieuwe coronavirus in Zuid-Amerika is gevallen in Argentinië. Het gaat om een 64-jarige man uit de hoofdstad Buenos Aires.

De man was recent teruggekeerd uit Europa. Hij werd onlangs in het ziekenhuis opgenomen, nadat hij naar de dokter was gegaan vanwege de griep. In Argentinië zijn acht gevallen van het longvirus vastgesteld.

Instorten ‘quarantainehotel’ China

In China stortte zaterdag een speciaal ‘quarantainehotel’ in. Dat gebeurde in de Chinese kuststad Quanzhou. In het hotel werden mensen met het nieuwe coronavirus opgevangen.

Het gebouw was twee jaar oud. Onlangs was het opnieuw ingericht om mensen die het longvirus hebben op te vangen.

Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine.
Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine. /ANP

Tot nu toe zijn er zes doden en 36 gewonden. Ook zitten er nog 28 mensen vast onder het puin, aldus de Chinese autoriteiten. In het complex verbleven 71 mensen waarvan 58 in isolatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronavirus: Italië en De Malediven in quarantaine
Sluiten