Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 28 mrt 2020 / 07:32 uur

Coronavirus al voor carnaval aanwezig in Brabant

Al voor carnaval vertoonden enkele medewerkers van twee Brabantse ziekenhuizen symptomen van besmetting van het coronavirus.

Zeven van de 86 positief geteste werknemers van ziekenhuizen ETZ in Tilburg en Amphia in Breda hadden klachten voordat de eerste Nederlandse coronapatiënt op 27 februari in het ziekenhuis in Tilburg werd opgenomen.

Daaruit komt het verraderlijke karakter van het virus naar voren, stellen de onderzoekers Marion Koopmans (Erasmus MC) en Jan Kluytmans (UMC Utrecht) samen met collega’s in een vrijdag verschenen rapport over de aanwezigheid van het virus onder zorgmedewerkers.

Milde klachten

Veel van de positief geteste medewerkers hadden milde klachten en sommigen werkten ondanks een licht hoestje of een loopneus gewoon door, zonder in de gaten te hebben dat ze COVID-19 waren besmet. De eerste symptomen en klachten blijken al op 19 februari te zijn waargenomen, enkele dagen voor het begin van het carnaval op 23 februari.

Het toont volgens Koopmans aan „hoe mild deze infectie kan zijn” en „hoe makkelijk het virus onder de radar kan blijven”, zegt ze in een telefonisch interview met het internationale persbureau Bloomberg.

Aan het onderzoek werkten 1353 medewerkers van beide ziekenhuizen mee. Van hen testte 6,4 procent positief. Amper de helft had koorts en de meesten werkten ondanks de lichte klachten door.

Palliatieve afdelingen

Verder zetten ziekenhuizen en zorgorganisaties overal in Nederland palliatieve afdelingen op voor coronapatiënten. In de bedden komen alleen patiënten te liggen die volgens de artsen zullen gaan overlijden, meldt de Volkskrant.

Het doel hiervan is om stervende patiënten en hun familie beter en met meer rust te kunnen begeleiden, omdat daar op de ‘normale’ COVID-19-afdelingen te weinig tijd voor is.

Volgens deskundigen maakt dit het stervensproces humaner. „Deze afdelingen zijn niet meer gericht op beter worden", zegt geriater Judella Daal van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn, „maar op comfort".

De extra bedden – in ziekenhuisvleugels, ouderenzorginstellingen, hotels en congrescentra – zijn ook nodig omdat naar verwachting zo veel coronapatiënten zullen overlijden dat niet iedereen meer thuis zal kunnen sterven.

Verborgen slachtoffers

Verborgen slachtoffers van de coronapandemie, veel artsen gaan ervan uit dat ze er zijn. Patiënten die op termijn aan een andere aandoening overlijden, zoals kanker, als gevolg van uitgestelde behandelingen. Dat schrijft Trouw.

Alle spoedzorg gaat ook nu door. Maar ook iets minder urgente zorg kan levens redden. Frits Rosendaal, hoogleraar klinische epidemiologie van het Leids Universitair Medisch Centrum, is ervan overtuigd dat er verborgen slachtoffers zullen vallen. „Beenmergtransplantaties worden overal zoveel mogelijk uitgesteld", zegt hij. Die ingreep, onder andere nodig bij leukemie, „krijg je niet als het niet nodig is", stelt Rosendaal.

„Als je in een nauwkeurig chemotraject zit met een geplande operatie en de operatie is uitgesteld, lijkt dat niet meteen spoedeisend”, zo zei intensivist Armand Girbes in Nieuwsuur. „Maar op de lange termijn kan dat wel fataal zijn.” Ook het wegvallen of uitstellen van andere zorg leidt er volgens hem toe dat patiënten „slechtere kansen hebben”.

Reageer op artikel:
Coronavirus al voor carnaval aanwezig in Brabant
Sluiten