Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 mrt 2020 / 17:04 uur

Blok: Druk bezig met terughalen Nederlanders

Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) liet donderdag weten dat het ministerie van Buitenlandse Zaken samen met reisorganisaties en luchtvaartbedrijven druk bezig is Nederlanders in het buitenland terug te halen naar Nederland.

Blok zei dat bij de inloop van het crisisberaad met enkele ministers in Den Haag. Het gaat volgens hem om honderdduizenden Nederlanders, dus ‘dat gaat tijd kosten’. Hij zei dat er om extra landingsrechten wordt gevraagd voor de vluchten.

Blok weet niet hoeveel mensen zich aan de oproep houden om niet naar het buitenland te gaan. Maar hij gaat ervan uit dat veel mensen zich eraan houden. „Doe het gewoon niet. Breng jezelf niet in de problemen en je naasten in grote zorgen."

Cruisepassagiers

De zeker veertig Nederlanders die momenteel aan boord zijn van de MSC Splendida, vliegen dinsdag terug naar Nederland. Dat zeggen opvarenden Cees en Ineke in ‘t Veld. Het cruiseschip zou aanvankelijk aanmeren op meerdere plekken in Griekenland en Italië, maar vanwege het nieuwe coronavirus staan die landen dat niet toe. Het schip is nu onderweg naar Marseille, waar alle 1600 opvarenden van boord moeten.

„We varen via de Rode Zee en het Suezknaal richting Marseille", zegt Ineke. Daar wacht volgens haar een vliegtuig van Air France, die tientallen Nederlanders naar Amsterdam vliegt. Volgens Ineke en Cees gaat het om veertig mensen, die hun reis hebben geboekt bij Stip Reizen. „Maar er zijn ook reizigers die via Kras hebben geboekt." Of zij met hetzelfde vliegtuig teruggaan is onduidelijk. In totaal zouden zestig Nederlanders aanwezig zijn op het schip.

Grenzen gesloten

De situatie op de Splendida is volgens de twee uitstekend. „Het is heerlijk. Iedereen loopt vrij rond en het is mooi weer. We worden goed verzorgd en zouden wel langer willen blijven." Volgens het stel is er niemand op het schip besmet met het nieuwe coronavirus.

Om de verspreiding van het virus in te dammen hebben tal van landen hun grenzen gesloten. Hierdoor kunnen cruiseschepen niet aanmeren, waardoor die op zoek moeten naar een haven die wel schepen toelaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Blok: Druk bezig met terughalen Nederlanders
Sluiten