Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 mrt 2020
Leestijd: 1 minuut

Bloedbank zamelt plasma in van genezen coronapatiënten

De Nederlandse bloedbanken van Sanquin starten met het inzamelen van bloedplasma van genezen coronapatiënten. Uit onderzoek moet blijken of de afweerstoffen in het plasma van deze personen helpen bij het verminderen van symptomen bij andere patiënten.

Mocht dit zo zijn, dan zou dat kunnen voorkomen dat een patiënt op de Intensive Care (IC) belandt.

Effectiviteit plasma

Sanquin benadrukt dat het niet om een reguliere behandeling gaat, maar om een onderzoek naar de effectiviteit van het plasma. Vanaf deze week worden genezen patiënten door hun GGD gevraagd om zich bij Sanquin aan te melden voor het doneren van hun plasma.

Aan de genezen patiënten wordt gevraagd om vier keer, met telkens een tussenpoos van zeven dagen, plasma af te staan. Op deze manier is het veilig en niet erg belastend voor de patiënten.

Antistoffen

De afweerstoffen van genezen coronapatiënten worden door Sanquin uit het plasma gehaald en in eerste instantie verwerkt tot Fresh Frozen Plasma (FFP).

Andere coronapatiënten kunnen vervolgens een transfusie krijgen met de afweerstoffen die Sanquin uit het plasma heeft gehaald. Zo kunnen de artsen onderzoeken of de antistoffen uit het plasma het virus bestrijden en de patiënt helpen met het verminderen van de lichamelijke reactie op het virus. De kans is namelijk aanwezig dat op deze manier een opname op de IC of misschien zelfs überhaupt een ziekenhuisopname bespaard kan blijven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.