Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 mrt 2020 / 06:54 uur

Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken

De Amerikaanse president Donald Trump verwacht de piek in het aantal dagelijkse doden in de VS als gevolg van het coronavirus over twee weken.

De regels voor het behouden van „sociale afstand" tot elkaar blijven van kracht tot 30 april. Dat heeft de president zondag (lokale tijd) bekendgemaakt tijdens een persconferentie in het Witte Huis.

Richtlijnen van kracht

„De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn", zei Trump. „Daarom zullen we onze richtlijnen verlengen tot 30 april om de verspreiding te vertragen. Het is erg belangrijk dat iedereen zich strikt aan de richtlijnen houdt."

De president verwacht dat het land rond 1 juni „op weg is naar herstel". Eerder hoopte hij dat tegen Pasen het ergste voorbij zou zijn. „Niets is erger dan de overwinning bekend te maken voordat de overwinning is behaald", zei hij.

Belangrijke aankondiging

Trump zei dat er dinsdag een „belangrijke" aankondiging komt over de plannen en strategie van de regering voor de toekomst. „Dinsdag zullen we deze plannen afronden en een samenvatting van onze bevindingen, ondersteunende gegevens en strategie aan het Amerikaanse volk verstrekken."

In de Verenigde Staten zijn 2479 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, ruim 142.000 Amerikanen zijn geïnfecteerd. Dat blijkt uit de laatste tellingen van de Johns Hopkins University in Baltimore.

Trump verwacht dat het aantal doden de komende tijd flink oploopt. „Als we het totaal aantal doden kunnen onderdrukken tot, laat ik zeggen 100.000 tot 200.000, dan hebben we het met zijn allen heel goed gedaan." Zonder maatregelen denkt hij dat circa 2.2 miljoen mensen zouden kunnen overlijden aan het longvirus.

Goed nieuws in China

Gelukkig is er in China goed nieuws: daar blijft het aantal besmettingen dalen. De autoriteiten maakten maandag bekend dat in 24 uur tijd bij 31 mensen is vastgesteld dat ze het longvirus hebben. Dat waren er een dag eerder nog 45. Er zijn vier mensen overleden, allen in de provincie Hubei waar de virusuitbraak begon.

In totaal zijn in er China nu 3304 mensen gestorven aan de gevolgen van het coronavirus, 81,470 zijn geïnfecteerd geraakt, en ruim 75.000 van hen zijn inmiddels genezen verklaard.

Epicentrum

China gold voorheen als het epicentrum van de wereldwijde virusuitbraak, maar het zwaartepunt van de pandemie is nu verschoven naar Europa en de Verenigde Staten. De Chinese overheid wil voorkomen dat mensen die besmet zijn geraakt in andere landen het virus weer meenemen. Daarom is het internationale vliegverkeer aan banden gelegd. Luchtvaartmaatschappijen hebben opdracht gekregen minder internationale vluchten uit te voeren en veel buitenlanders komen het land niet meer in.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Besmettingen China neemt af, piek doden in VS over twee weken
Sluiten