Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 mrt 2020 / 12:29 uur

België meldt besmetting van kat met coronavirus

In België heeft het coronavirus de afgelopen 24 uur 69 levens geëist. Het aantal doden is daarmee gestegen tot 289. Er werden 1.049 nieuwe besmettingen vastgesteld, ook bij een kat.

690 mensen zijn de afgelopen 24 uur op de intensive care opgenomen, melden de Belgische gezondheidsautoriteiten. Volgens viroloog Steven Van Gucht is het virus ook vastgesteld bij een kat. Die zou het hebben gekregen van haar baasje dat besmet was met het coronavirus.

„Het gaat om een alleenstaand geval", benadrukte Van Gucht tijdens zijn dagelijkse briefing over de nieuwe cijfers. „Er zijn geen indicaties dat dit vaak voorkomt." Volgens hem werd de kat ‘het slachtoffer van de infectie bij de mens’. Er zijn geen redenen om aan te nemen dat het omgekeerde ook kan gebeuren. „We achten het risico voor mensen heel klein."

Genezen

De melding over de kat kwam van de faculteit Dierengeneeskunde van de universiteit van Luik. Een week nadat de eigenaar ziek werd, kreeg de kat ook symptomen, waaronder ademhalingsmoeilijkheden. In de uitwerpselen van het dier werd het virus aangetroffen.

Er liggen nu 3.042 mensen in de ziekenhuizen, maar er zijn ook 183 patiënten genezen verklaard en naar huis gestuurd. In totaal zijn in België 7.284 bevestigde gevallen geteld.

Antistoffen

Uit onderzoek in het Universitair Ziekenhuis Brussel bij niet-Covid-19-patiënten, blijkt dat 10 procent van de mensen die opgenomen worden zonder coronaklachten toch het virus dragen. Viroloog Marc Van Ranst denk dat dat een representatief cijfer is voor de hele bevolking en dat een op de tien Belgen besmet is zonder symptomen, zei hij in het Vlaamse VTM Nieuws.

„Dat is natuurlijk goed in de zin dat dat gratis antistoffen oplevert, en immuniteit bij de bevolking oplevert. Op zich is dat dus bemoedigend nieuws.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
België meldt besmetting van kat met coronavirus
Sluiten