Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 mrt 2020 / 07:16 uur

Belastingdienst eiste toeslagen terug om fraudejacht te betalen

Jarenlang werd door de belastingdienst een minimumbedrag gehanteerd voor het terugvorderen van toeslagen als gevolg van fraude. 

Dat schrijven Trouw en RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek. Als de dienst die ‘minimale opbrengst’ niet kon halen, werden intern maatregelen genomen om meer potentiële fraudeurs in kaart te brengen en meer geld bij die groep terug te vorderen.

Morele corruptie

De commissie Donner, die de toeslagenaffaire onderzocht en recent zijn eindverslag publiceerde, spreekt van ‘een vorm van morele corruptie’. Een woordvoerder van Alexandra van Huffelen, de recent aangetreden staatssecretaris van financiën verantwoordelijk voor toeslagen, erkent dat de Belastingdienst sinds 2013 op deze manier heeft gewerkt.

Een jaar geleden zou de dienst gestopt zijn met de methodiek, en niet meer ‘gestuurd’ worden op een vooraf bepaalde opbrengst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Belastingdienst eiste toeslagen terug om fraudejacht te betalen
Sluiten