Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 26 mrt 2020 / 15:40 uur

‘Begin april 1600 bedden op Nederlandse ic’s beschikbaar’

Intensive cares in Nederlandse ziekenhuizen hebben volgende week voldoende bedden om de toenemende stroom van ernstig zieke coronapatiënten op te vangen.

Bij een groot aantal politieke partijen was er ergernis richting minister Hugo de Jonge, omdat hij geen duidelijkheid kon geven over de capaciteit op de ic’s begin april. Die gaf hij donderdag tijdens het coronadebat in de Kamer wel.

Het RIVM verwacht een flinke toestroom van patiënten op intensive care-afdelingen rond 1 april, naar schatting gaat het om meer dan duizend mensen die door het coronavirus intensieve medische zorg nodig hebben. Van de ruim 1600 ic-bedden zijn er 1036 gereserveerd voor coronagevallen, de overige 575 bedden zijn er voor patiënten die reguliere zware zorg hebben, zei De Jonge.

Meer patiënten

Momenteel liggen er in ieder geval 659 coronapatiënten op de intensive care. Dat aantal is tot nog toe iedere dag toegenomen. Het RIVM hoopt dat de getroffen maatregelen ervoor zorgen dat de druk op de ic’s verlicht wordt. De vereniging van ic-artsen is bezorgd, maar De Jonge bevestigde tijdens het Kamerdebat dat opschaling mogelijk is en dat de inspectie ervoor zorgt dat dat gebeurt.

Ziekenhuizen richten onder meer operatiekamers in om ic-patiënten te verplegen. Mochten er nog meer ic-bedden nodig blijken, dan zijn er bijvoorbeeld eerst meer beademingsapparaten nodig. Die zijn besteld, maar de aanvoer verloopt moeizaam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Begin april 1600 bedden op Nederlandse ic’s beschikbaar’
Sluiten