Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 mrt 2020 / 05:59 uur

Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter

Defensie beschikt over cruciale beademingsapparatuur die nodig is om extra mobiele intensive care units (MICU’s) mee uit te rusten, en houdt deze achter.

De MICU’s zijn nodig om ernstig zieke patiënten over de nog beschikbare ic-bedden te verdelen. Dat blijkt uit onderzoek van Follow the Money.

Niet beschikbaar

Defensie beschikt over minimaal 19 beademingsapparaten die niet aan ziekenhuizen ter beschikking worden gesteld, hoewel de vraag naar beademingsapparatuur voor mobiel ic-gebruik groter is dan ooit.

De MICU wordt onder meer gebruikt om een patiënt met intensieve zorgbehoeften van het ene naar het andere ziekenhuis te vervoeren. Zulk patiëntenvervoer is van essentieel belang, omdat de herverdeling van de beschikbare ic-ruimte in Nederland afhangt van deze MICU’s.

Bedrijf levert apparaten

Het bedrijf Demcon levert op korte termijn wel apparaten. Het ministerie van Economische Zaken heeft een akkoord bereikt met Demcon voor de productie van vijfhonderd beademingsmachines. Dat meldt het FD.

Ook is het departement druk bezig met het opzetten van een bedrijvenconsortium om de productie te vergroten, zo heeft een woordvoerder van het ministerie gezegd. De coronapandemie veroorzaakt een toestroom van patiënten op de intensivecareafdelingen van ziekenhuizen, waardoor er een tekort aan beademingsmachines dreigt.

Offerte geaccepteerd

„De offerte van Demcon is geaccepteerd",meldt de woordvoerder van Economische Zaken. „Het bedrijf heeft aangegeven te hopen binnen twee weken vijfhonderd beademingsapparaten te kunnen leveren." Demcon, dat is gevestigd in Enschede, heeft aangegeven dat „indien nodig" verdere opschaling mogelijk is.

Zondagavond meldde het RIVM dat het aantal opnames op de intensive care hoger zal uitvallen dan eerder was geraamd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bedrijf levert beademingsapparatuur, Defensie houdt achter
Sluiten