Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 mrt 2020 / 11:19 uur

Asterix & Obelix-fans brengen hommage aan Albert Uderzo

De Franse striptekenaar Albert Uderzo, die wereldberoemd werd met Asterix en Obelix, is op 92-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

Uderzo ontwikkelde de stripserie samen met scenarioschrijver René Goscinny, die in 1977 overleed. Het eerste verhaal Asterix de Galliër verscheen in 1959 in het stripblad Pilote.

„Albert Uderzo stierf in zijn slaap in zijn huis in Neuilly door een hartaanval die geen verband hield met het coronavirus. Hij was al wekenlang erg moe”, zei zijn schoonzoon Bernard de Choisy tegen persbureau AFP.

Miljoenen stripboeken

Sinds Uderzo met de schrijver Goscinny meer dan een halve eeuw geleden het eerste album van de avonturen van Asterix en Obelix uitbracht, zijn er wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht. De strips zijn vertaald in meer dan honderd talen en dialecten.

Asterix werd ​​een fenomeen: er zijn meer dan tien Asterix-films uitgebracht, in 1989 werd een themapark in de buurt van Parijs geopend, en honderden handelsproducten werden ontworpen.

Inspiratie

Uderzo zorgde samen met Goscinny niet alleen voor vermaak, hij wist heel veel jonge tekenaars te inspireren. Op Instagram brengen kunstenaars massaal een ode aan de overleden tekenaar.

Kleurenblind

Uderzo werd geboren op 25 april 1927 als zoon van Italiaanse immigranten in de buurt bij Reims. Eind jaren veertig was hij, ondanks zijn kleurenblindheid, een van de meest succesvolle tekenaars van zijn generatie. In 1951 ontmoette Uderzo de getalenteerde schrijver Goscinny.

Samen produceerden ze verschillende stripseries, maar het grootste succes begon echter in 1959 met Asterix. Tot 1977, het jaar dat Goscinny op 51-jarige leeftijd stierf, had het duo meer dan twintig albums uitgebracht. Uderzo zette de serie alleen voort als tekenaar en tekstschrijver. Zijn eerste eigen verhaal, ‘De broedertwist’, verscheen in 1980.

Vanaf 2009 trok de aan artrose lijdende Uderzo zich steeds meer terug van de tekentafel. Twee jaar later droeg hij de scepter over aan jongere collega’s. De eerste Asterix van Jean-Yves Ferri en Didier Conrad verscheen in 2013.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Asterix & Obelix-fans brengen hommage aan Albert Uderzo
Sluiten