Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 mrt 2020

Aantal doden door corona in Nederland stijgt naar 24

Het aantal mensen dat in Nederland is overleden aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus, is opgelopen tot 24. Sinds zondag zijn vier mensen gestorven, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In totaal zijn sinds het begin van de uitbraak 205 patiënten met de ziekte Covid-19 opgenomen in ziekenhuizen. De gemiddelde leeftijd van de mensen die zijn overleden, is 79 jaar. Volgens de RIVM-gegevens was de jongste patiënt die de infectie niet heeft overleefd 59 jaar.

Geen test bij milde verkoudheid

Het aantal positieve testen is met 278 toegenomen tot 1413. Dit cijfer drukt lang niet het totale aantal besmettingen uit, want mensen met milde verkoudheidsklachten, worden niet meer getest. Zij moeten thuisblijven en uitzieken, totdat ze minstens 24 uur geen klachten meer hebben.

Mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen boven de 70 jaar en mensen met chronische ziekten, worden wel getest als de huisarts dat nodig vindt. In ziekenhuizen wordt sneller tot testen overgegaan. In Noord-Brabant zijn van alle provincies nog steeds de meeste mensen aantoonbaar besmet: 554. Daarna volgen Limburg (149 positieve testen), Utrecht (140) en Zuid-Holland (136).

Geen nieuwe maatregelen

Minister Bruno Bruins denkt niet dat maandag al nieuwe coronamaatregelen worden aangekondigd. Dat heeft hij gezegd voorafgaand aan nieuw crisisberaad van het kabinet.

„We zijn natuurlijk nooit klaar met nadenken", aldus Bruins. Maar het kabinet wil eerst zien welke uitwerking de tot dusver getroffen maatregelen, zoals de sluiting van scholen, de kinderopvang en van eet- en drinkgelegenheden, hebben in de samenleving.

Bevolkingsonderzoek opgeschort

De crisis heeft nog meer gevolgen. Het RIVM stopt voorlopig met de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, borstkanker en darmkanker. Daardoor moeten de ziekenhuizen meer ruimte krijgen om voor coronapatiënten te zorgen. De maatregel duurt in elk geval tot en met 6 april.

Hooikoortspatiënten gewaarschuwd voor pollen

Hooikoortspatiënten wordt aangeraden zich heel goed voor te bereiden op bijvoorbeeld de berkenpollen die de komende tijd vrijkomen. Begin tijdig met eventuele medicijnen, want de verkoudheidsklachten die horen bij deze allergische reactie, lijken erg veel op symptomen van het coronavirus en dat kan mensen ongerust maken, is de boodschap op natuurwebsite Nature Today.

De waarschuwing wordt maandag gegeven omdat de pollen van berken en essen de komende dagen al worden verwacht. „Met de huidige Covid-19-crisis is het in de lucht komen van pollen extra vervelend”, aldus Wageningen University, Elkerliek Ziekenhuis, LUMC, Reinier de Graaf ziekenhuis en Weeronline die het bericht op Nature Today hebben samengesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Aantal doden door corona in Nederland stijgt naar 24
Sluiten