Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 6 mrt 2020 / 14:49 uur

11-jarige werd door voetbaltrainer uitgemaakt voor ‘kankerjood’

Dat er antisemitisme op de Nederlandse voetbaltribunes is, is geen geheim. Maar dat een jeugdtrainer zijn eigen speler hier slachtoffer aan maakt, is een nieuw fenomeen. Het overkwam de elfjarige Tobias.

De Joodse jongen voetbalt al een paar jaar bij de Amsterdamse voetbalclub GeuzenMiddenmeer, waar zijn trainer hem vaak als pispaaltje uitkoos in een niet te zuinige bewoording. Tobias zelf liet zijn ouders nooit wat merken van de incidenten tijdens de trainingen, maar op een gegeven moment ging het zover dat zijn teamgenootjes aan de bel trokken.

‘Het lijkt wel Chanoeka’

Zodoende kreeg ook zijn moeder er lucht van. „Wij hoorden wat er allemaal gezegd werd door de trainer en schrokken ervan. Hij noemde Tobias ‘kankerjoodje’ en ‘teringjoodje’. Als er twee teams van de club tegen elkaar speelden, riep die trainer over het veld: ‘Laat dat Joodje er niet langs’ en ‘Laat dat Joodje niet scoren’,” zegt ze tegen het Algemeen Dagblad. „En toen het onweerde en de kinderen het veld af moesten, zei hij tegen Tobias: ‘Het lijkt wel Chanoeka’.”

Tobias had door dat de opmerkingen van zijn trainer „heel raar" waren, maar besloot thuis toch niets te zeggen. „Ik vertelde liever dat ik die avond twee keer had gescoord en drie assists had gegeven.”

De ouders hebben de situatie onlangs aangekaart bij de club. „Wij zijn geschokt over wat er gebeurd is. Hoe is het mogelijk dat een jeugdtrainer zich zo uitlaat tegen een van de pupillen (een jongetje van 11, nota bene). Alle aanwezige jongetjes hebben zijn niet mis te verstane antisemitische uitspraken gehoord."

Op non-actief

Ook heeft de KNVB er lucht van gekregen en de trainer op non-actief gezet. „We willen voorkomen dat men bij andere verenigingen hiermee te maken kan krijgen. Discriminatie in het voetbal is onacceptabel. Zeker jeugd moet veilig kunnen voetballen", aldus KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
11-jarige werd door voetbaltrainer uitgemaakt voor ‘kankerjood’
Sluiten