Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 19 feb 2020

Zwangere asielzoekers uit West-Afrika verdwenen uit azc’s

Zeker 25 zwangere asielzoekers uit West-Afrika zijn sinds november 2019 verdwenen uit verschillende asielzoekerscentra in Nederland.

Het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM) is bang dat de vrouwen en hun kinderen slachtoffer zijn geworden van mensenhandelaren of voodoorituelen.

Volgens de alarmering van het EMM gaat het voornamelijk om vrouwen uit Nigeria, en een aantal van hen komen uit Kameroen, Congo en Oeganda. Het centrum weet van tenminste 25 verdwijningen, die in november en december plaatsvonden.

Legaal verblijf

De verdwijningen, waar onderzoeksprogramma Argos al langer onderzoek naar doet, zijn volgens het EMM „niet logisch, omdat de vrouwen hier legaal verblijven op grond van het vreemdelingenrecht, een verblijfadres hebben en toegang hebben tot alle medische zorg en kraamzorg die nodig is.”

Van de vrouwen ontbreekt ieder spoor. „Het is niet bekend waar deze vrouwen en hun (ongeboren) kind naar toe gaan, waar zij bevallen en wat er met de pasgeborene gebeurt”, vervolgt het expertisecentrum. „Het is niet ondenkbaar dat zowel de vrouwen als de pasgeboren kinderen slachtoffer zijn of worden van mensenhandelaren, illegale adoptie, voodoorituelen, etcetera.”

Minderjarigen

Volgens Argos zijn het niet de enige recente verdwijningen van asielzoekers. Het programma bericht over een melding bij het Bureau Veiligheid, waar mensen terechtkunnen met vermoedens van mensenhandel. In korte tijd zijn vier minderjarige meisjes uit Eritrea verdwenen terwijl ze met de trein onderweg naar het azc in Ter Apel waren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zwangere asielzoekers uit West-Afrika verdwenen uit azc’s
Sluiten