Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 feb 2020
Leestijd: 1 minuut

Zuivelfonds komt met alternatieve stikstofcijfers

Het Mesdag-Zuivelfonds heeft een alternatieve berekening van de stikstofdata van het RIVM gepresenteerd. Volgens de boerenorganisatie is het aandeel van de landbouw niet 46 procent, maar 25 procent.

In de berekening heeft het zuivelfonds ook alle water- en natuurgebieden zoals het IJsselmeer, de Waddenzee en stukken van de Noordzee en de Oosterschelde meegenomen.

Ander uitgangspunt

Daarmee verschilt hun uitgangspunt van dat van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en ontstaat een ander totaalplaatje, waarin een minder groot deel van de stikstofneerslag in natuurgebieden wordt toegeschreven aan de landbouw.

Wanneer het RIVM uitspraken doet over stikstofgevoelige natuur, telt het alleen beschermde Natura 2000-gebieden op het land mee, omdat daar flora en fauna voorkomen die last kunnen hebben van te veel stikstof, bevestigt een woordvoerder van het instituut. Het RIVM blijft er daarom bij dat de zogeheten depositie van stikstof in de natuur die daar schade van kan ondervinden, voor circa 45 procent wordt veroorzaakt door de landbouw.

Verkeer

De onderzoekers die door het Mesdag-Zuivelfonds zijn ingeschakeld, deden over de juistheid van dat cijfer geen uitspraken. Volgens hun nieuwe berekeningen, waarin de wateren dus zijn meegeteld, is de landbouw verantwoordelijk voor zo’n 25 procent van de stikstofdepositie. Verkeer is dan een grotere boosdoener, met 41 procent.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zuivelfonds komt met alternatieve stikstofcijfers
Sluiten