Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 feb 2020 / 15:20 uur

Zoektocht naar daklozen in Nijmeegse uiterwaarden om hoogwater

Gemeente, politie en hulpdiensten in Nijmegen zijn donderdagmiddag in de uiterwaarden van de Waal op zoek naar daklozen die daar in een tentje verblijven. Vanwege hoge waterstanden zal zullen de uiterwaarden van de grote rivieren de komende dagen onderlopen.

Er wordt onder andere met drones gezocht. Volgens een woordvoerder van de gemeente Nijmegen is er al één iemand gevonden.

Zelfgefabriceerde tentjes

De gemeente weet dat er al geruime tijd daklozen in vaak zelfgefabriceerde tentjes in de uiterwaarden, de gebieden tussen dijken en rivieren in, bivakkeren. Vaak gaat het om illegaal in Nederland verblijvende arbeidsmigranten. Hoeveel mensen er nu precies in de winter in het gebied kamperen, is niet bekend.

Omdat de gemeente niet wil dat de kampeerders verrast worden door het hoge water is de zoekactie op touw gezet. Voor de persoon die is gevonden, wordt tijdelijk onderdak geregeld door een organisatie voor maatschappelijke opvang.

Dieren

Ook kuddes runderen en paarden worden door Staatsbosbeheer weggehaald. In natuurgebieden waar hoogwatervrije plekken zijn, worden hooibalen geplaatst om de grazers naar hoger gelegen land te lokken.

Om de kleinere dieren zoals reeën, hazen, dassen en konijnen ook naar hoger geleden gebieden te lokken, is rust nodig. Om de dieren geen onnodige stress te geven, zodat ze uit zichzelf zullen verplaatsen, sluit Staatsbosbeheer een aantal uiterwaarden af voor publiek.

Reageer op artikel:
Zoektocht naar daklozen in Nijmeegse uiterwaarden om hoogwater
Sluiten